masalah keputihan dokter chek smpai tgok bhgian vagina.

salam semua..momy L nk tya dkt sini semua momy2 hamil ada masalah keputihan ketika hamil Kan.. tapi momy L nk tya semasa pregnant ada tak momy2 y dokter chek bhgian vagina utk keputihan? Menggunakan mulut itik dgn tiub.. adakah bahaya utk bBy?sbbnya momyL tak setuju dgn Cara dokter buat begitu dkt momyL Rasa lagi stress plk bila igt..hurm...harap semua YG Baca blh cakap sesuatu..?

13 Balas

Sy pun pernah masalah keputihan,sy khabarkan pada nurse terus dia suruh sy cek.. kalau wrna putih n kuning biasa2 saja itu jngn risau.. kdg tu normal.. last2 lepas cek mcm tu, dah la sakit.. 🤦‍♀️tau2 sbnrnya normal saja pun keputihan sy tu.. Mmg ada sy baca pnglmn org lain,katanya dctor atau nurse akan ckp bila selalu buat proses tu takut baby n miss v kena jangkitan tapi... kalau keputihan sudah ada warna pucat/hijau/trlalu kuning dgn bau busuk tu lebih baik ikut ckp doctor dn nurse utk jalankan proses tu supaya sample keputihan bahaya mcm tu boleh detect ada jangkitan atau x.. nnti akan diberikan ubat makan antibiotic dn diberi 1 biji ubat sumbat tu. jgn selalu guna ubat sumbat masuk miss v melainkan jika sis rasa sngt diperlukan.. 😬

5y ago

Keputihan sihat warna putih jernih, x de bau. Ada yg cair mcm air, ada yg likat mcm jelly. Kalau kuning cerah tu normal sbb mungkin terlalu lama kt spender. Kalau warna seperti coklat atau hijau atau kuning gelap kena bgtau nurse. Dan jugak kalau keputihan terlalu banyak smpai meleleh atau gatal.

Saya kena admit ward masa kndungan 30w . sebb leaking . masa tu memg dia msukkan speculum utk check air ketuban leaking . then doc ckp keputihan bnyak . diorang trus ambik sample . memg sakit sgt . hari kedua dduk ward kena masukkan ubt dlam vagina . nurse yg masukkan . sama jugakk . sakit smpai brdarah sikit . tp sy pkir , utk kebaikan ank , sy tahan jea sakit tu . lepastu bila scan doc ckp ada kulat candida . means , ada jangkitan kuman dlam kandungan . smggu duk wad & da discharge . doc bg antibiotik & seminggu skali kena scan kt hosp utk pantau still ada ke tk kuman tu . mula2 memg malu sebb doc laki yg tgok bwah tu smpai husband bsing2 . tp kitaa tengah sakit time tu , pkir ank jea tk pkir malu ke apaa .

5y ago

Welcome 😊 samaa2 sharing sebb pengalaman tiap2 ibu lain2 .

pernah & itu normal procedure. keputihan boleh jadi punca GBS. GBS sgt bahaya utk bayi. Kalau dpt dikesan awal senang doc boleh on antibiotics. sebelum bersalin pun akan on antibiotics lagi. Jgn pertikaikan semua tu, utk kebaikan ibu & bayi. Doc pun tak teringin nak buat kalau tak penting. Btw sy pernah threatened miscarriage, lg teruk dorg korek guna muncung itik tu takut pendarahan luar rahim. So lebih teruk sakitnya compared to procedures utk cek keputihan ni.

Masa saya pregnant anak 1st, keputihan saya banyak sangat, selalu dapat ubat sumbat ke dalam miss v tu.. Dan selalu kena check miss v, masuk mulut itik tu, doktor akan ambil sampel keputihan untuk hantar ke makmal, check samada ada jangkitan atau tak... Takdak effect apa pon kat baby... Better sis benarkan doktor buat macam tu... Takut ada jangkitan. Kalau ada jangkitan akan kena pada baby... Sebab tu doktor/nurse selalu tanya pasal keputihan bila check up...

5y ago

Alhamdulillah lepas masukkan ubat tu keputihan kurang...

Baby dduk dlm rahim . Bnda tu msuk kt saluran vagina ja. Xmasuk pn dlm rahim. Sy pn pernah buat. 2x.. 1st msa pap smear. Kdua msa gtau nurse psal mslah kputihan. Mmg mcm tu cra dorg ambik sample. Tkut kuman gbs lagi risau taw. Nnty dh dekat due kena seluk cek bukaan lg nyeri rsa.. 😅 dorg buat ikut prosedur . Dun wurri lah

5y ago

Thanks momy yaya💞

xpernah ada mslh keputihan. tp baru tau jugak mslh keputihan ni boleh sbb jangkitan kt bby..jd bsalin nnt pun doc akan amik kes ni..bby kena tahan wad lps salin nnt..prosedur pjg lg( sharing drpd kwn kt wad bsalin bln lps)..jd baik confirm kn awal2 mslh keputihan tahap mana

Prosedur tu dipanggil speculum. Jgn risau doctor tahu apa yg dibuat. Bila keaadaan teruk sample perlu diambil utk dihantar ke makmal bila dah dapat kenal pasti bakteria apa baru ubat yg betul diberikan. Kalo tak cek lagi bahaya takut terjadi jangkitan pd baby dlm kandungan.

5y ago

Tq ats penjelasan..semoga dapat membantu ibu2 y lain juga💞

Sy x de pengalaman, tp klau sis tnya bahaya utk baby ke x, sy rasa x bahaya sbb doktor yg buat kan. Doktor mesti tau die buat apa. Harap ada mommies boleh share psal pengalaman mcm ni

5y ago

Tq momy💞

Sy dah buat n ok je... Xde rasa stress sbb lg kepada nk bby sihat... Sbb keputihan yg teruk blh bawa efek pd bby.... Masuk mulut itik tu xsesakit bby awk nk keluar nati😊😊

5y ago

Alhamdulilah.. tq utk info🌻

sya pon ada buat skali..kluar darah sikit..nak check ada kuman x kat rahim kita...untum kselamatan baby jugak..supaya x ada jangkitan kuman....