Cerai dan Tuntut Fasakh

Salam semua. Tlg jgn kecam sy.. Sy cuma nak pendapat saja, sebelum sy buat apa2 keputusan.. Suami sy isap dadah, malas kerja, tanggungjawab xde.. Sy ada ank 2 org. Yg sulung anak tak sah taraf, yg ke 2 ank kandung.. Suami sy ni, bila isap dadah, sy xperlu suruh apa pun, semua dia buat.. Masak, basuh baju, mengemas, cuci itu ini.. Semua lah... Tapi bila dia x isap dadah, dia jadi pemalas dan asyik tido. Bangun waktu nk mkn saja. Anak2 sy uruskan dari pagi membawa ke pagi balik. Sbb yg anak no 2 baru masuk 7 bulan.. Rumah api air wifi makan minum brg anak2 (susu pampers) semua ayah sy yg tanggung.. Ayah sy skrg kerja guard, gaji bersih 1100. Suami sblm ni bekerja tapi dh kena buang kerja bulan 11 tahun lepas.. Suami main judi, pinjam ahlong, dan pernah buat pinjaman tekun (sy penjamin).. Hujung tahun lepas sy dh warning suami, last. Sy ckp kalau dia x berubah sy nk pergi mahkamah, dia ckp dia cuba buat yg terbaik dan kalau masih juga perangai sama dia suh sy buat apa saja keputusan nya.. Pinjaman ahlong dia sampai skrg xbayar.. Tekun apa tah lagi, dah dapat surat pon. Kalau bab dadah dia mmg sanggup cari duit.. Kalau bab anak2, susu pampers bila sy ckp dh nk habis dia akan jawab 'nk buat camne dh xde duit'.. Satu lagi, anak sulung sy dia tahun ni 2023 masuk umur 3 tahun. Sy kesian dgn dia, pakaian masih pakai baju 2 tahun. Sampai dah sendat baju nya..sbb anak sy debab.. Yg no 2 baru 7 bulan, dia continue pakai baju kakak dia yg sebelum2 ni.. Skrg ni mak mertua sy sakit, strok sebelah badan, suami sikit pon x nak pergi jenguk, dia rasa dia yg betul..kami xde kereta. Ada motor saja, sy suh suami balik jenguk mak dia, berbuih mulut ni cakap tapi dia masih berdegil.. Bagi dia, nak balik biar balik sekali dgn sy.. Sy dh ckp sy xnk amek risiko bawa anak2 naik motor jejauh. Kalau apa2 jadi yg merana nya saya. Suami ckp sy asyik fikir benda mcm tu sampai bila2 camtu. Sy ckp sy ni fikir ke depan, benda ni semua risiko.. Anak2 insurans pon xde.. Kalau apa2 jadi akan menyusahkan byk pihak. Dari terkena, lebih baik elakkan. Malang x berbau.. Tapi dia x paham. Suami sy tak bagi nafkah zahir dan batin.. Terus terang sy ckp, lepas bersalin anak sulung mmg suami x pernah sentuh sy sampai umur anak sy 2 tahun, baru dia sentuh sekali je terus melekat anak no 2..sejak dari anak no 2, smpi skrg bulan lepas dia ada sentuh sy 2x saja, itupon dia syok sendiri ( i guess) sbb belom apa2 lagi dh terpancut..pastu xpernah sentuh lagi.. Sy skrg alami masalah emosi, kejap ok kejap x, pernah dgr suara2 kat telinga sy..asyik nak marah saja, sampai dh tahap rasa nk bunuh anak sendiri bila merengek atau buat sepah rumah ke bising menjerit ke.. Kdg rasa nk bunuh diri sendiri pon ada.. Benda ni semua sy dh luahkan kat family sy dan family suami.. Semua dh nasihatkan dia tapi dia xde perasaan punya org..knp sy ckp dia xde perasaan, anak no 2 yg 7 bulan tu menangis depan muka dia pon dia buat tak tahu saja. Dia bangun dan tgk lepas tu continue tido.. Bila sy buat tak tahu juga, dan biar anak tu menangis, dia bangun dan marah2, bengang dgn sy.. Skrg sy dh x hormat dia. Dah xde perasaan kat dia. Mental sy terganggu... Dia seksa mental sy secara halus mcm ni.. Tapi Sy kena kuat demi anak2 sy.. Bila sy marah mengamok, Mcm2 mulut sy ni ckp, tapi bila tgk muka anak sulung sy, baru sy sedar diri saya.. Dia lah semangat sy.. Kat sini sy nk tanya, kalau sy nk cerai, boleh ke tuntut fasakh dgn suami? Ada sesape tahu x? Dan hak penjagaan anak mcm mana pulak? Sy xde duit nk hired peguam. Sbb sy mmg x bekerja dan xde income lain.. Pernah dulu sy ckp sy nk kerja, tapi dia x bagi.. Sy jawab kalau dh u pemalas nk kerja, duduk jela uma jaga anak biar i (saya) yg kerja.. Tapi sy tahu dia x blh jaga anak2 sy.. Baru tinggal 2 jam pon dia dh menggelupur mengamok.. Hmmm.. Sedih lah.... Sy down sgt skrg... Bila sy tgk status ws kawan2 pergi holiday jalan2 dgn family masing2 sy sedih dan happy.. Sy happy sbb kwn2 x lalui mcm sy, walaupun org kata tiap rumahtangga tu ada pasang surut nya, InsyaAllah dorg happy je.. Sy sedih sbb x dpt bg anak2 sy mcm tu... Sy x cemburu pd kawan2, lillahitaala. Tapi sy sedih. Sbb suami sy masih ada kudrat, masih mampu bekerja termasuk lah sy sendiri, mampu bekerja..kalau kami berdua kerja InsyaAllah kami mampu bagi anak2 apa yg dorg nak..mampu bawa anak2 jalan.. Even kalau suami saja yg bekerja, boleh je sebenarnya.. Tapi dia malas.. Kejap kerja kejap x kerja.. Sy dh bosan mcm ni.. Sy brg kemas atau duit simpanan apa pon mmg x pernah ada.. Bila xde makanan dlm uma ni, sy cukup risau.. Sy risau anak2 nk makan apa nanti.. Rumah api air semua sy yg pikir, sy yg atur utk ayah sy.. Kena bayar yg mana dulu apa semua.. Mmg x cukup 1100 tu.. Rumah saja dah 600, x masuk api air makan wifi dan brg anak2 sy lagi.. Wifi mmg ayah sy yg nk pasang utk cucu dia tgk tv..dulu masa suami bekerja, boleh je dia bayar separuh2 dgn ayah saya.. Skrg ayah bayar sorg.. Dia tiap2 bulan kena advance pada boss dia utk topap bayar komitmen rumah.. Sy sedih kesian dgn ayah sy... Tapi suami x memahami.. X membantu.. Bil api RM40 pon x boleh nak bayarkan.. Harap ayah sy jugak yg cari duit... 😭😭😭😭😭😭 Sy cuma nk minta pendapat kawan2 dalam ni semua... Tuntut fasakh ni proses mcm mana, amek masa berapa lama? Atau sesiapa ada pengalaman lebih kurang mcm sy... Tlg update mcm mana sy nk buat keadaan mcm ni. Cerai tu mmg sy dh ada niat nak cerai.. Sy x mau dh sebumbung dgn suami.. Dah x tahan hati ni... #pleasehelp #ingintahu

16 Balas

In my advice, kalau awak rasa anak2 awak n hidup awak x terjamin skarang ni saya rasa awak patut mintak fasakh since dia pun x mampu nak bagi awak dan anak2 nafkah. Takut lama kelamaan awak pendam sorang2, awak akan depress n anak2 awak nanti macam mana? From your story, i know awak ni ibu yg penyayang. Kalau awak betul lah sayang anak2 n nak hidup yg terjamin please choose better solution. And lagi satu, after awak bercerai dengan suami skali pun, saya harap awak bantu suami awak tu untuk stop dadah such hantar dia ke pusat untuk belajar agama n stop dadah.