pendaftaran buku pink

Salam semua, sy nak tnya kalau kita nak buat buku pink, kita terus buat upt balik ke dekat klinik?? Mcm mane nak cakap dekat nurse tu nanti ye??

18 Balas

Kalau klinik desa tempat saya, masa dtg tu ckp je nak buat buku pink.. Kena bawa ic kita n suami dgn sijil nikah.. Nanti nurse akan tanya dh buat upt ke, bila last first period n dia akan kira dah brape minggu kandungan.. Masa sye dtg tu dh masuk 10 minggu.. Pastu nurse terus buat test urine utk confirmkan.. Lain² dia check perut dgn breast n set kan appointment kita dgn doc kt kk utk scan.. Sye xde buat scan kt swasta.. Scan memang kt kk je..

sy plak g klinik kesihatan yg trdekat, ckp nk buka buku pink, nurse tny da check ke,sy ckp dh. pastu die tny tarikh last period,die kire bpe minggu,masa g tu awal lg dlm 6 mggu,so die suh dtg balik ikut date dan hari yg die bg, sy g je la,masa tu 8 mggu. xde g scan kt swasta dulu pun, hanya g kk berbekalkan upt positif je.😊 buka buku,nurse check2,jmpe doktor,doktor scan,heartbeat pun xde lg mase tu.

Klau klinik tmpt sy, g klinik ckp nk bkak bku pink nti nurse trus bg no gliran nti mse jmpe nurse kt blik nurse akan interview skit la psl pregnancy sblm2 ni n biasa nye nurse akn tnye da buat test upt sndiri ke? Biasa sy ckp da buat test 2x kli kt rumah..then nti akn buat test air kncing lg kt klinik utk confirm pregnancy..then nurse akn suh jmpe doc trus utk scan for the 1st time..

Kat klinik desa area tempat saya minta cek dkt klinik swasta walaupun dh bagitau cek sendiri tapi depa nk prove dr klinik jugak.maybe klinik desa xdak keperluan.biasalah yg kerja pun dua org ja.malas tu satu hal la kot..pastu minta bawa surat nikah photosat n ic husband.

Mcm, saya haritu walkin je. Ikutkan dorang mls nk layan. Sbb kena call set appointment. Tp sbb saya dh lewat buka buku. Dorang terpaksa la layan. Tp masam, la muka nurse 😆 beter call dulu, biasalah nurse nurse ni banyak patient dia dh set kan setiap hari. So dia mmg bz

Cakap je nak bukak buku pink. Biase dia tanya ade buat scan kat swasta ke tak sbb dia nk confirm kan kehamilan. Standby je nanti pergi KK tu bawak sekali upt test dan segala dokumen2 macam sijil/kad nikah & bil elektrik 😄

Mcm sy nk bt buku pink...sblm tu mlm sy g scan dlu at klnik swsta...eskny sy bwa krts scan tnjuk at nurse kk...so xya la nk bt upt ke ap..trus amik drh gn kncing..tu je...nti nurse bgi tmujnji gn doc tgk due ckup bila...

Saya buat buku kt kkia pasar moden gombak, nurse tnya cek cm mana, saya ckp cek sendiri. Then dia terus buka buku dan refer doc. Doc scan mmg dh nmpk kantung n heart beat. Saya buka buku bulan 10 last year.

Saya hr tu g klinik ckp nak bt buku pink. Lps tu nurse tny cek dekat rmh ke klinik sy ckp kat rumah. So dia terus proses je. Jumpe dokto dokto scan semua tp br nampak kantung masa tu 😁

Sy g ja klinik n bgitau mau bt buku klinik..lpas tu cek upt apa smua..nurse siap tnya lg nak buat buku hri ni ka dia ckp..jd sy ckp ya masa tu baru 6week dlm kiraan..