Ovari cyst

Salam semua.. semalam sy mngalami pndarahan ringan,khamilan dah masuk 10 minggu.. sy terus bgegas ke hospital, dan setelah d cek doktor mngesahkan sy ada ovaryan cyst.. adakah ibu2 prnh mngalami. share pngalaman sikit. sy risauu sgt . sebelum ni ada pngelaman ggur d usia 7 minggu..

Ovari cyst
9 Balas

Sy ads cyst dr 1st smpai 2nd pregnancy..msa 1st bsalin cser pun doc xdetect yg tu cyst. Doc ingatkan yg tu uterus didelphy sbb nampak rahim sy bentuk mcm ada double uterus. Msa bsalin kli kedua baru lah doc perasan yg tu sebenarnya dermoid cyst. Saiz 5cm++ dan masa keluarkan baby, doc keluarkan sekali cyst tu..alhamdulillah no bleeding at all sepanjang kehamilan..cuma baby mmg breech sbb dia xcukup ruang utk pusing 😅

Banyak2kan berdoa... Kena positif.. Sya skang hamil 17minggu.. Ada fibroid lbih kurang 5 ketul.. 2 saiz 9cm ke 10 cm.. Yg lain ada 5cm.. Cmtula.. Kandungan sy sgt2 berisiko.tiap2 bulan ke 0nG. Apepun positif... 😊😊Sama2 kita doakan baby kita selamat k.. ❤️❤️

4y ago

Blh pm saya 0199645012 utk bantu sahabat saya yg jg ade fibroid n tgh berusaha dpt baby

Pengalamn sy, pnah msa scan kandungan 6 minggu,besar dlm 6.2 cm blh knn.msa first tau tkut jgk.risau effect pape.tpi msa trismtr kdua,alhamdulillah cyst mengecil sbb baby membesar.dr kta sbb hormon.tpi jgn risau,follow je dgn dr.tgk mcmna cyst.stiap org lain2

Saya ada pglmn jgk.. dua ovarian cyst ni.. hritu check satu kecut lg satu tu mgecik.. sbb baby makin besar.. so bln 6 ni doctor nk tgk lg skali mcm mana.. sy tkmakan pape cuma elakkn benda aktifkn cyst mcm soya n tempe..

sy pn pernah ad ovarian cyst ni masa di awal kehamilan....alhamdulillah skrg dh xde, sy xde amalkn ap2 pemakanan pn..cmakn sis bykkn berdoa...insyaAllah smkin besar baby dlm perut tuh, mkin kecut cyst...

Saya pun ada..haritu jumpa pakar o&g dia kata cyst tuu akan hilang bila baby membesar jangan risau nanti stress..20 minggu cyst akan hilangg..

cousin saya pernah ada ovarian cyst alhamdulillah, dia okay sahaja. semoga dipermudahkan untuk awak ya!

Saya ada fibroid. Sehingga sekarang 31 week. Alhmdullillh okie. Moga terus okie.

4y ago

O..ok xpe

Sy ada cyst 2x2cm sebelah kantung baby 11w preg. First baby..