Pregnant tapi ada cyst??

Salam mommy2 semue...sy nk tanya pendapat mommy2 semue...sy pregnant anak first selepas 5 thun ikhtiar utk dptkn zuriat...skrg kndungan dh 10 week tp doktor scan sy ad cyst 6cm...mommy2 yg ad masalah mcm sy boleh share x pngalaman tu...adkah cyst akn mngecut atau kne operate jgk?saya risau sgt kalau baby sy ad mslh...😢#ingintahu #bantusharing #firstbaby

8 Balas

ni pengalaman sy time preg ank k 2.. kandungan dah 7bln baru dktor perasan Ada cyst sblh baby.. dktr Saran xblh mkn mknn berkacang,tp nk bt MCM mna ,slera sy cuma pada Susu kacang soya time Tu.. dgn cpatnya cyst mmbesar ngn laju.. beranak scara normal time 38mggu.. umur baby 2mggu operation buang cyst 30cm.. kg pn Sama ngn berat baby 2.8kg..

3y ago

Dktor pown ad bagi thu kacang soya boleh mnyebabkan cyst lg membesar...sis ad berasa sakit perut x?skrg ni lepas operate ad effect ape2 tak?

mcm saya masa 1st trimester tu ada cyst & makin membesar! saya rujuk ke hospital sebab bleeding & doctor kata antara dua jenis cyst! yg mengecut atau hormon utk membantu bayi membesar! tp follow up balik dgn doctor after 2 weeks.. kalau still membesar kena operate buang cyst! tp alhamdulillah cyst tu kecut & dah takde langsung!

3y ago

tak sure sebab apa bleeding tu doctor tak kata apa sebab doc fokus dkt cyst sebab dari awal tau pregnant, mmg terus dapat tau ada cyst!

Saya pun masa first trimester ada cyst, Alhamdulillah masa scan second trimester cyst tu dah takda. Doctor pesan, doa yang baik baik, tengok benda cantik cantik & jangan fikir sangat. Selalu positive & doa semoga cyst kecut. InsyaAllah Ameen 🤲💓

3y ago

Insyallah sis...thanks for sharing😘

InsyaAllah jgn risau. Nanti baby membesar dia akan tolak cyst tu jd mengecil, lama2 hilang. Cm sy haritu ad lg 3 cyst tu size 2cm cmtu, alhamdulillah 22w check dah takde dah cyst nya. Jgn risau ye ☺️

3y ago

Harap mcm tu la sis...stkat ni baby membesar elok je...thanks sis share pngalaman sis😘

insya allah akan mengecut sis, saya ari tu scan 7 week pon ada cyst 6 cm, scan balik msa 12 week alhamdulillah dah kecut sis, semoga allah mempermudahkan urusan sis, and tahnia sis😘

3y ago

Amin2😊

jaga makan.. pntang air soya ngan ayam.. lepas scan berikutnya, kalau xda cyst dh, baru boleh mkn ayam ngan minum soya.. tu pengalaman saya

3y ago

Ok sis sy cuba pantang mkanan tu...thanks atas info yg berharga ni😊

me tooo. detect cyst 7weeks masa tu 7cm. refer hospital. just follow up je. now 20w cyst dh 2cm. alhamdulillah.

3y ago

Alhamdulillah cyst sis dh mkin mngecut...harap saya pun mcm tu...semoge Allah permudahkan urusan kite😊

smge dpmdhkan sis

3y ago

Terima ksih sis😘