14week pregy

salam semua saya dah 14 week tapi saya belom buat buku pink lagi. last week nak buat dah tapi xtau apa jadi nombor saya xdi panggil 2 tapi turn nombor lain diorg panggil contoh no saya 4002 tapi 4001 dgan 4003 diorg panggil. dan setahu saya org lain tu sma macm saya baru nak buat buku pink. saya tunggu 2 jam. tapi alhamdulillah saya bukan jenis xsabar tapi sya cancel selpas 2jam tunggy sbb nak pg kerja dah lambt. soalan saya adakah benda mcm saya berlaku pada ibu2 lain? . bukan apa dlu pun time nak nikah nak check hiv test pun sma nombor lain panggil turn saya x alasan sama hiv test. saya paham kk busy . then saya buat temu janji minggu ni saya ambek cuti so tgok mcm mna nnti. klau berlaku lagi mcm diatas. pergi swasta boleh kan buat buku pink ibu2?

17 Balas

Sy tggu dri pukul 8pg smpi 12 lbh k bru settle.senang cakap smpi klinik tu tggl 2-3org je.kadang mmg kena tggu lama.sbb ramai.no pun dorg langkau ikot nurse yg jaga zon kita tinggal.bkn suka² dorg nk langkau no.kena byk sabar kalau nk buka buku ney.blm lg rutin checkup smua.kalau yg bkerja pula blh minta time slip dkt nurse.

Buat buku pink mmg kena ambl cuti sehari,sbab mmg lama..tunggu no. Kna pnggil,cek hiv dan ambl sampel air kencing lgi..klu no. Sis misal nya 4002,kena langkah 4003..jgn smpai tunggu 2 jam,tanya kat kaunter tu kalau dah 4004 atau 4005 gtu..atau setengah jam tanya la d kaunter. mungkin no. Sis tu durg terlepas pandang..

Stiap nurse ade kawasan yg dorg pegang...jdi mgkin nombor yg dh dipanggil tu kawasan lain xsma dgn awak,jdi nurse lain yg handle... Biase nurse akn tnye alamat kite,baru decide nurse mne yg handle..knpe awak x tnye kaunter balik? Sy buat buku pukul 7.30pgi , pukul 6ptg bru siap....klo buat buku pink better awak ambik cuti..

4y ago

ye salah alamat husband letak alamat saya sdgkan saya duduk ngan dia kat rumah mertua dkt ngan kk tula pasal 🤣 buat appointment baru letak alamat mertua baru 2 jam dah siap. cepat pun sbb kk tutup jam 4. dtg jam 2

Ish lama betul. Kalau sy, mau menangis kt situ.kalau lama sgt no tak dipanggil, sis pegi kaunter tanya. Kdg2 no kita tu dorang terlepas pandang. Sbb dorang pnggil no bkn ikot turutan pon. Ikot apa ada dkt tgn dorang. Dh la nk setelkan buku pink ambil masa separuh hari tau. Mmg kena ambik cuti sehari

4y ago

saya nak nangis la hari tu marah pun ada sbb xmakan lagi. dtg jam 7.30 smpai 9.30 xpanggil2 sedang kan atas and bawah nombor saya elok je diorg panggil. byangkan saya tunggu dri xramai smpai ramai.

Kk tu jela kelemahan dia.. Lambat sbb tu klu appt sy pkul 8 sy da bdiri dpn pintu tu pkul 7 klu x mmg lambatt tggu.. Dkt tempat sy mmg no dipanggil xikut urutan.. Klu nk dibandingkan kk dgn swasta.. Mmg swasta cepat n sejuk tp kk lebih terliti and lebih puas hati..

4y ago

Kk mmg lambat.. Tp ok je klu nk g cek dkt swasta boleh pegi hari sabtu.. Kat mana2 pon ok..

Walaupun ade option swasta.. sy still rase kk punye jagaan bagus.. walaupun maybe ade la termiss bende2 kecik sbb patient kk kan ramai.. kalo sis punye pregnancy xde risiko, swasta pon ok.. but kalo ade risiko eg umur lanjut, gdm Ke ape.. better kk

Kenapa xpegi ke kaunter tanya..boleh pulak tggu sampai 2 jam balik gitu jer..seeloknya pegi pagi pukul 7.30 dah terpacak depan klinik..nak buka buku pink mmg ambik masa yg lama,saya haritu pun 7 jam baru settle..

4y ago

sya dtg awal 7. 30am tpi nombor giliran org lain turn dlu walau hal no 4002 sya punya yg 4003 panggil 4001dH sya x yg 4002

Buat buku pink bukan senang sis.. better and dtg call dlu tnya mcm..mcm sya,sia2 kna halau tggu brpa mggu lgi br dtg then prepare doc2 yg drg mahu..tp sblm kna halau,drg mnta sya buat test dlu nk cnfm btul kah tidak pregnant..

lain kk lain cara sis...mcm kk tmpt sy kene call buat appt dulu...lpastu amik buku pink,trus pi jumpa JM kwsn yg ditetapkan...JM suh amik no,bru amik no...mmg leceh skit...tp kne sabar laa...😅😅

4y ago

ooo..hehe...trlepas pndg gamaknya...😅😅.tp sis mmg penyabar...tunggu 2 jam pun rilex je...klau sy da jd ijau mungkin kt kk tu...🤣🤣🤣

Klu pergi swasta kne checkup kat swasta la monthly. Kk tu govt. Buku pink klu nk bersalin kat hos. Govt. Ikut awak la.. klu nk buat kat swasta. Tapi tak sure plak buku nyer kaler ape.