Dalam Dilema

Salam semua.. Nk mintak pendapat ibu2 gdm.. Ikut due date ibu gdm kne bersalin awl 2 minggu kn? Mksudnye sy ni kne bersalin dlm 2 jan 2020 la kn? Sbb tgh confuse nk pilih hospital tmpt bersalin..dgn ank sulung pulak nk masuk darjah 1 tahun dpn..plan nye nk bersalin di hospital ampang sbb dekat dgn rumah mak sy.. Tp ank pula nk msuk darjah 1 awl tahun dpn.. Rumah sy pulak pnyer hospital bersalin di hospital seremban...apa pendapat ibu2 gdm.. Tarikh bersalin tu mmg da fixed ke ye?

Dalam Dilema
22 Balas

Kalau on diet..boleh bersalin 40w..cuma x blh lebih hari.. Mcm sy skrg pun gdm on diet..n doc pakar bg tarikh still 40w

Saya bersalin minggu 38, doc akan induce. Bergantung pada bukaan jalan awk, tapi mmg akan 2 minggu awal :)

5y ago

Oooo mcm tu ya...tq kongsi....

Kalau gdm on diet bersalin ikt due tp dgn pantauan. Kalo gdm on insulin baru brsalin awl 2 mggu

Saya aritu pun gdm . Tp saya bersalin masa 39weeks2days . Due patut 24/8 tp saya bersalin 19/8

kt tmpat sy,gdm on insulin 38w brsalin..klu gdm on diet control 39w..sy gdm on insulin

5y ago

knpa akan kena insulin ?

Wasalam On insulin ke mommy? Kalau on diet boleh bersalin 40w

Maaf..nak tanya, gdm tu apa ye? Slalu jgk dgr org tnya psal gdm ni

5y ago

🤦🏻🤦🏻🤦🏻kencing manis bah...

Mcm saya gdm on diet bersalin ngam2 40week.

5y ago

Lepas tau ada gdm ni makan apa pun terasa manis.. Hahahahah fobia betul.

Hai sis.. Kalau sis gdm on diet, bole due 40w,tp xboleh lebih.. Tapi klw sis gdm on ubat.. Insulin @ metformin @ ubat kencing manis yanh lain dari doktor, due memang 38w sebab, ubat gdm @ insulin meransang perbesaran baby, maksud nya baby lebih besar.. Sebab tu aim due 38week.. Saya inform sis berdasarkan pengalaman saya, gdm on metformin, aim due 38w, & doktor da terangkan kpd saya sebab kenapa perlu due 38w & kenapa gdm on diet still boleh due ikut tarikh ditetapkan (40w) tapi x boleh lebih.. Adik saga sendiri gdm on diet, due 40w 1d,hampir2 kena induced time lebih 1d tu, ayukur baby kliar saat2 akhir jam d tetapman oleh doktor..

5y ago

Sama la kita sis..saya pun 32w..dhe 38w gdm on metformin.. x sabar pula rasa..

Kalau sy akan prefer bersalin dekat dgn rumah sndiri.sb anak pun nk skolah kan.. darjah 1 lak tu.. minta sedara mara or upah org untk jage puan mase dlm pantang seminggu dua..