Dalam Dilema

Salam semua.. Nk mintak pendapat ibu2 gdm.. Ikut due date ibu gdm kne bersalin awl 2 minggu kn? Mksudnye sy ni kne bersalin dlm 2 jan 2020 la kn? Sbb tgh confuse nk pilih hospital tmpt bersalin..dgn ank sulung pulak nk masuk darjah 1 tahun dpn..plan nye nk bersalin di hospital ampang sbb dekat dgn rumah mak sy.. Tp ank pula nk msuk darjah 1 awl tahun dpn.. Rumah sy pulak pnyer hospital bersalin di hospital seremban...apa pendapat ibu2 gdm.. Tarikh bersalin tu mmg da fixed ke ye?

Dalam Dilema
22 Balas

Sye ari tu pon kene gdm. Dorg plan utk sye bersalin masa week 38 tapi x sempat tunggu. Week37 masa appointment hkl terus kene warded and induce next day sbb baby kecik. Sye kene gdm masa warded denggi je tapi after baik denggi check gula normal je. Tapi still declare as gdm.

Sy ada gdm on diet, dan sy bsalin 38w5d.. Sakit kontraksi air Ketuban pecah, xdak plk Doktor suruh bsalin awai dua minggu.. Cma masa cek jalan tu doktor bg tau klu jalan xbuka maybr induce last day sblum due date 1/10 tu.. Alhamdulillah xkna induce..

Saya dua2 GDM on diet. Yg sulung awal 4hr, no 2 awl 2 week. Due date just a date utk kita plan. Anak 1st doc bg seminggu lps due date. Yg no 2 kena serah diri sehari sblm due. Tp dua2 bsalin awl. Apa pun 36 keatas just stanby beg baby n ibu.... Buku pink.

5y ago

Brapa hri tgl di hospital??ank bg bw blk tk??

waalaikumussalam..sy gdm on diet..tp nurse n doc dah pesan siap2, kalau tak bersalin sblm due date..sy kena serah diri ikot tarikh due date tu..alhamdulillah, sehari sblm due date sy dah bersalin 😊

Saya due date 14 jan.. Plan nk bersalin pun kt hosp ampang.. Sbb duduk umah mertua kat sini.. Ikutkan nk bersalin kat hosp seremban tp mak x reti jaga pantang.. Sis slalu checkup kat mana?

5y ago

Sy kalau kt kkia kuaters klia check gg je sepanjang preg kalau blik semban.. Kt kl sy checkup kt kk ampang je.. Manaa tau kot2 anak kiter lahir dekat2 or sama tarikh ke nanti.. Huhuu

Yg sy tahu, gdm on diet due xlebih pada tarikh ja la means 40w selewat lewatnya, xrasa nk beranak kena serah diri induce la. .. Kalau on insulin kena bsalin 38w dh kena serah diri.

Kalau insulin kot kena besalin awai kalau gdm on diet tepat tarikh yg dokto bg tu kite kene bersalin. Kalau masa tu x bersalin jugak dokto Paksa suh besalin. Mcm tu la yg sy faham

Saya pun gdm on insulin.. Doktor gtau klau xde masalah boleh jer bersalin.. Tp jgn lebih dr due date.. Tp saya tetap risau juga

Owh yeke? Sy gdm on diet control.. Tp misi ada ckp gdm kne bersalin awl 2 mgu..nmpknye sy kne tnye dgn doc balik.. Tq ibu2 smue..

5y ago

Sy pun br tau juga ni. Sy gdm on diet.. X tau pulak blh bersalin smpi 40weeks

kalau tmpt sy gdm on insulin 38 week kena warded daaa & gdm on diet 39 week pulak kena warded... kena induce 🤣🤣🤣