Mengandung dan bekerja

Salam semua, nak tanya mcm mana mummy2 semua kuat sambil mengandung sambil bekerja. Saya sedih dapat tempat kerja yang tak faham dengan Kondisi saya, takda pengurangan beban kerja 😢 bos pun tak memahami. Nak cari kerja lain tengah mengandung, mesti ramai majikan yang taknak terima. Boleh tak bagi tips kekuatan sikit. Nak teruskan perjuangan sampai bersalin 😢

15 Balas

Saya faham perasaan sis & pernah alami . Majikan saya & rakan sekerja jenis ego . They know kita ni pregnant & alahan teruk , berulang hospital still susah nak kurangkan beban kerja . Lagi you jawatan tinggi , bukan geng dia itu yg you dapat . Pilih kasih , suruh buat kerja , cover others sedangkan mereka lagi sihat then kita ni . Nasihat saya , kerja selagi sis rasa okay , sihat sebab takda org nak amik ibu pregnant bila 5 months keatas . Bincang dengan suami , boleh support sis tak andai kata sis resign , sementara sehingga pantang . Jangan dipaksa diri ya sis , effect ibu , baby akan dapat jugak dari segi emosi mental fizikal . Semoga dipermudahkan urusan .

sama dengan saya, boss n staff mmg xmemahami lgsung .. kalo bole kedai tu sye urus sorang² .. even da tau sye pregnant, dorg sruh saya angkat kotak, sruh sye g jalan jauh² .. smpai satu hari sye kena tahan wad sbab trlalu lemah n sye bncang ngan husb sye, sye setuju support sye kalo sye resign tpi dye hntr sye balik kg. org ckap, ank ni rezeki .. rezeki Allah tu luas, skang even dduk kg ad je manager bahagian lain sggup dtg kg n bncang nk bkak kedai baru untk sye uruskn lpas hbis pantang. jadi, kalo awk rasa keje tu awk xsanggup nk teruskan. awk buat keputusan elok, ibu pregnant xbole stress² bahaya untuk baby nanti. ☺️

sama mcm sy sis, sy pun sme dpt boss and co-staff yg xmemahami..masing2 kata kmi pun dh beranak lah biasa jer😒sy dh la first pregnancy tade pengalaman pe2. Last2 sy bincang dgn hubby and decided tuk berhenti kerja, mmng susah depand suami sorg jer keje dgn ekonomi skrng tpi demi anak dlm kandungan kmi nk anak mbesar dgn elok tanpa sebarang gangguan so terpaksa berhenti. From my pov, keje kte blh cri blk ( tpi faham agar susah sedikit skrng nie) tpi anak tuh bkn semua org dpt so bila Tuhan dh bg dia jge dia dri dlm kandungan. Tak nk stress, jge makanan,jge mood swing ..happy2 jer yek sis. Tc🥰

Beritahu dengan boss keadaan sis yg sebenarnya. Mommy mengandung tak boleh stress sis. Sekiranya boss tidak mahu memahami, it's not worth working under boss like this. Ramai kenalan saya yang masih kuat dapat kerja lagi semasa mengandung. Ada yang terus berhenti kerja sebab alahan teruk. Sya sendiri stop kerja selama 4 bulan sehingga alahan perlahan2 hilang. Sya stuju dgn 1 komen sini, cuba bincang dgn husband jika dia dpt support buat sementara. Tidak pun, kalau boleh apply utk unpaid leave jika dibenarkan. Jangan paksa diri sis. Badan dan baby sis is ur first priority. 💗

hi awk.. saya faham sgt sbb tu yg saya rasakn tiap2 hari.. saya siap kena transfer lagi sbb saya pregnant. bkn tak bersyukur.. rezeki dtg scara tiba2 kebetulan saya tukar kerja saya pregnant lps tu saya dituduh sengaja tidak memberitahu pihak atasan. last2 kena transfer. dah elok office hrs trus jadi retail 😅 masa bln puasa tu mmg dugaan sgt sbb ramai. apa yg saya boleh kata, awk fikir anak je. tiap2 hari mmg menangis la 😂 saya doakan awk pun kuat okay? kita sama sama kuatkan diri demi zuriat ni 🥰

sy doakan sis dpermudahkan segala urusan ye... sis buat je keje sis ikut mana termampu sis buat. kuat teruskan. x kuat duduk dulu. agak ok.bangun balik. jgn paksa diri sis. sis je tau nk rancang keje sis tu mcm ner. kalo bos paksa² suh buat gak ckp dgn bos boleh tp kalo jd apa² kt sy bos tanggung. ada org ni dia egat kita ni pregnant sama mcm dia pregnant sdgkan stp ibu pregnant semua lain². kalo de pun sikit je persamaan dia. moga sis kuat tau... sy doakan sis n baby sihat² selalu. aamiin

Sy bila dpt tahu pregnant je sy dah comfirm g scan sy bg tahu pd staff dgn trus call bos smua bg tahu sy xbole buat ot sampai mlm n xbole bt keje berat alhamdulillah bos memahami & beri kelonggaran pd sy... sbb 1st preggy sy ada bg tahu yg sy sllu kua spotting walaupun dgn bos llki yg pntg kita cerita jujur apa yg kita alami supaya pihak atasan fhm keadaan kita... semoga dpermudahkan jgk urusan utk smua momies to be yg sedang bekerja...❤️

Semoga sis terus kuat ya. Saya pun tengah mengandung 18w & bekerja. Kekuatan saya setiap hari adalah anak. Setiap pagi positifkan diri nak cari rezeki untuk anak yg bakal lahir. Hakikatnya penat tapi perlu terus kuat & sabar. Sis buat keje apa yg termampu saja. Jika tak mampu, jangan paksa. Minta bantuan rakan sekerja yg boleh membantu. Jika terlampau penat atau kurang sihat, ambil saja cuti sakit. Yg utama adalah diri sis & kandungan. Semoga urusan sis dipermudahkan.

awak kalau pergi jumpa dr nanti minta ubat kuatkan rahim. sebab lawan saya ada mcm tu, dia bnyak bergerak tpi bagusnya dr dia aware psl pekerjaan dia. so dr mmg bekalkan ubat kuatkan rahim pastu ada ubat apantah dia kata mcm biji guli masuk ikut vagina. InshaAllah rahim kuat. baby pun kuat. ibu sihat. semoga baik2 je kandungan awak ye smpai lahir. aaminnnn

Wsalam. Mcm sy..sy buat kerja mcm biasa (masa tu ada morning sickness smpai 2nd trimester..mmg sy tk sorok dgn colleagues), masuk 3rd trimester baru sy slow down..ckp dgn mnager/ colleagues utk minta tlg cover bbrapa task yg tk memudaratkan sy & kndungan yg dh sarat..sbb nature of work sy yg kena attend meeting/buat inspection di construction site.