Nak buat scan

Salam semua, nak tanya la, sy ttc 5tahun mempunyai retroverted uterus (rahim terbalik) malam tadi buat test alhamdulillah positive. Kalau ikut apps, kiraan week dalam 4mggu 6hari..bila waktu sesuai buat scan? Kalau based upt confirm pregnant laa kan?

Nak buat scan
17 Balas

Tahniah sis. sgt² confirm dh ni. UPT terang benderang tiada sorok² nih. Kalau sis nk confirmkn pregnancy dkt klinik, esk lusa pun dh blh pergi. Tapi kalau nk tgk heartbeat baby dan sebagainya 6 ke 7 minggu ke atas blh start scan. Ada org seawal 6w dh blh nmpk heartbeat anak dia. Sy sendiri masa nk dkt² 6w baru nmpk kantung & rahim menebal je. Blm ada heartbeat. 2 minggu kemudian baru lh nmpk heartbeat baby & janin. Alhamdulillah 😊 Tujuan scan awal² time confirmation pregnancy tu utk tgk kedudukan kantung kita dlm rahim ke luar rahim. Nk nmpk tu kena melalui tvs. Scan atas perut tak nmpk utk awal² ni.

wasalam. tahniah puan. week 5@6 dh boleh pg klinik scan. make sure klinik ade offer tvs scan. mcm sy scan tvs time 5week nmpk kantung and yolk sac saja. janin x nmpk lg time tu. tp tujuan awal scan ni nak make sure kantung dalam rahim dan bukn di luar. skrg puan boleh pg farmasi beli acid folic dulu. jangan banyak pikir ,enjoy pregnancy and monitor keadaan diri klau ada discaj atau apa2 segera ke hospital ye. sekali lagi tahniah puan 😊

UPT terang mcm ni sgt comfirm sis preggy. Tahniah ye sis. kalau 4week ni nak g scan mcm terlalu awal sy rasa risau xnampak apa2 lagi. Sy hari tu 5weeks scan pon xnampak apa2 lagi. Mungkin kalau buat tvs scan nampak kot. Tak pon sis pergi masa 8week nanti InSyaAllah sis dh nampak janin dan heartbeat time tu. Apa2 pon tahniah ye sis. Jangan buat kerja berat2 untuk masa skrg. Jaga diri ye sis.

Alhamdulillah..tahniah sis..da ada baby tu..kalau tempat sy..nurse suggest 8minggu g klinik amik app utk buka buku pink.. sllunya nnti nurse akn bg tarikh utk jumpa doc utk scan bby..sllunya scan dlm 10- 11w camtu...sebb kalau awl2 sgt xnmpk ape jgk..😍👍yg paling baik..pegi klinik desa berdekatan rumah..pastu ikut arahan nurse lg senang😍❤️👍👍

tahniah sis. sy salah seorang ibu yg ada retroverted uterus. sy pegi confirm scan haritu masa kandungan usia 6mggu tp cuma nampak kantung shj. tp bagus je kalo pegi scan awal sbb boleh detect awal kantung/janin ade ke tak then boleh tau kantung tu duduk dlm rahim or luar rahim. btw, jaga kesihatan baik² ye 🤗

waalaykumussalam. terang UPT tu, tahniah sis confirm tu inshaAllah. saya ada terbaca kalau retroverted uterus ni awal2 susah nak detect bila buat USG abdominal. dia selalunya akan buat TVS. jadi saya rasa 5-6 minggu dah boleh pergi, sebab memang akan buat TVS kan.

7mo ago

alhamdulillah. sekarang sis dah brp minggu? masuk berapa minggu baru nampak bila scan? dengan TVS atau TAS?

Alhamdulillah dan tahniah sis! Jelas sangat , InsyaAllah. Ikut pengalaman saya 6weeks hari tu dah nampak jantung bayi kelip-kelip halus je. Tapi ini ikut pengalaman saya. Lain orang berkemungkinan lain week nya nak betul nampak jelas janin dalam kantung tu.

tahniah puan.. 😃 scan awal utk tahu keadaan kandungan dlm rahim atau sebaliknya.. utk tngk heartbeat, blh repeat scan dlm minggu ke 8.. yg paling penting, acid folic kena consume.. didoakan kandungan puan baik2 sahaja sampai waktu melahirkan.. aamiin..

Pergi masa dah 8w keatas. Time tu dh nampak bby n jantung dia dh kelip kelip. 5-7w ni kadang ada orang baby tk nampak lagi, nampak kantung je lepastu nnti risau n overthinking. So pantau je buat masa ni, 8w nnti pergi scan

Alhamdulilah sis tahniah 😍 terang nya upt tu. Pengalaman saya, scan masa 6w baru nampak kantung & yolksac. Period saya teratur. Take care okay. Semoga kandungan sihat sampai waktu melahirkan aminnn 🤲🤲🤲