Bersalin Cesarean

Salam. Hi semua. Nak tanya la, sapa ada pengalaman bersalin czer? Walaupun sy dh 30 hari pantang skrg, dlm perut sy masih sakit.. Adakah normal? Atau sy xjaga pemakanan.. Mil sy soh sy makan nasi lemak, dan apa2 saja. Sbb katanya czer xmcm normal, urat kembang bagai. So cmna tu?

12 Balas

Tue normal. Mcm saya jgak first time czer ingatkan apa rupanya sakit kat dlm mcm cramp. Bykkan mkn oren sunkist bagus tuk luka dalam. Saya dr hr ke 3 smpai sekrg oren sunkist wajib mkn. Luka plak make sure lps mandi lap dan keringkan pkai hair dryer as advise my doctor. Mkn kalau blh elak mkn nasi lemak, kan kolestorel mkn protin dan sayur pun ok.

Caeser ni masa berpantang kalau boleh jgn bg tmpt jahitan basah , dah kering baru pakai seluar or kain . Sebab tkt bernanah or jangkitan kuman . Ada lewat sikit untuk baik , saya yg dah 4thn ni pon terasa ngilu lg kt bahagian caeser . Jangan angkat berat2 , boleh terbukak jahitan tu nt . Jangan banyak sangat gerak , sbb belum pilih sepenuhnya

4y ago

Lamanya 4 tahun.. Huhu. Tq sis

Mkn oren sunkist tiap hari sis.. Sy dlm pantang xde mkn sdp2.. Nasi lemak tu dikira sdp dah tu.. Hahahaha.. Jaga elok2 sis tkt infection di kwsn luka.. Make sure slps mandi lap dgn tisu dan angin kan dpn kipas bru pakai seluar or kain batik.. Jgn bg berair tkt bernanah nnt lg haru 😭

4y ago

Harap2 xde masalah laa.. Sy dlm pantang mertua xda ank perempuan.. Dia 1st time jaga sy.. So sy mkn je apa dia madak mujur dia up to date.. Rajin google menu org bpantang.. Bnda yg xleh mkn mmg dia xbg mkn.. Alhamdulillah

Rasa ngilu..saya pun dah 9 tahun masih terasa2..tambah2 lg tgh pregy 17 weeks skrg ni..perut selalu cramp je..saya pantang mcm bersalin normal jgk sis,jgn angkat benda berat selain baby kita,jaga permakanan,tempat luka pun kena jaga..insyaallah nanti ok..

Normal sis,sye yg dh 2 thn ni pon still lg rse ngilu kt dlm,luar nmpk elok,tp kt dlm kite x tau,so jgn byk grak n angkt brat sgt,angkt pon x blh mlebihi brat dr baby kite, tu pe yg doc bgitau

Aduhai, pantang czer lagi kene jaga sis sbb perut dan rahim dipotong dan dijahit. Ermmmm please banyakkan membaca utk kesihatan diri sis. Kat google banyak sharing cara jaga pantang ni.

Ceaser / Normal kena jaga sama . Sakit bahagian perut tu normal. Nanti dah 1/2 tahun pun masih sakit, luka dalam belum sembuh. Jaga makan sis.

Yup , ngilu tu mmg kdg2 terasa . Sampai skrg pn memang x berani angkat berat2 .

Normal.. Byk mkn oren sunquick or buahan lain yg kaya vit c.. Utk sembuh cepat

Normal. Ambil masa untuk sembuh jahitan d dlm. Kena jaga elok2