Bentan atau salah makan?

Saya dah bersalin czer bulan 11 2022, anak sy skrg dh 8bulan.Tp sy nk tanya,,pucuk ubi masak lemak,,nangka masak lemak mmg xboleh makan lg ke...sbb sy ada makan baru2 ni,,,mlm tu badan sy jd gigil2 sejuk dan sakit satu badan.. Bergantung pada badan seseorg jgk ke.. berapa lama biasa pantang ye.

8 Balas

Saya rasa salah makan tu. Dua2 mknn berangin. Saya dlu czer sgt pantang makan. mknn berangin, pedas, keras, sejuk semua sy elak demi nk sihat dan sembuh betul2. Mknn sy hambar sepanjang 100 hari. Hanya sup, ikan rebus, susu dan oren sahaja. Walaupun ada org mkn ok, sy cadang elok sis elakkan kalau nk sihat dan cantik. Tak salah bg effort extra pantang. x lama pun sat je sis

pucuk ubi ngn nangka mknan berangin. mungkin bdn xthn angin tu kot.. mcm sy ank dh 7 bln sy mkn pulut. mlm tu gigil jg.. siap check saliva ingtkn kne covid. sbb simptom gigil die sama.. pastu tanye mak. mak ckp mungkin sbb mkn pulut. pulut kn angin.. lepas2 tu sy mkn jg. tp dlm kuantiti y skit. skrg ok dh.. mungkin bdn sis terkejut kot mkn bnda berangin..

ikut badn juga sis...mcm sya ank bru 4buln.. mkn pulut.. alhamdulillah okay tp bila ad skli tu sya makan tembikai...gigil juga smalam . tpi esok nya dh okay.. lps tu sya makan pulak xjdi pulak

Kalau dah biasa makan rasanya takde masalah. Saya pun takde pantang2 sangat semua makan je. So far Alhamdulillah takde apa masalah. Mungkin bukan sebab makanan. Kot sis demam ke.

Ikot badan masing2, mcm sy alhamdulillah semua mkn minum xde masalah pape, st bersalin czer 09/22

sye bsalin normal bln 12 thn lps.. mknn tu ok dgn sye.. xde rse sjuk..

1y ago

tu lah,,sy igt dh boleh makan...tp dh jd mcm tu terus x berani sy..

selalu ke makan lauk tu sebelum pregnant?

mm. biasa makan ke lauk camtu?

1y ago

then bukan sebab lauk tu la.