Kesan Scan Kandungan Dlm Rahim

Salam semua, mohon pencerahan. Sy ada persoalan.. betul ke x digalakkan scan bayi dalam kandungan kita? Maaf ya, sy baru first baby. Belum ada pengalaman lg. Ada kawan sy yg pnh bgtau sye macamtu sbb katanya boleh buatkan kandungan gugur.. Tapi pendapat sy, perlu juga kita kena scan kandungan kita sbb nak tahu keadaan bayi di dalam klu ada masalah kan.. Tp sy pun kurang pasti kesahihan dgn apa yg kawan sy bagitau tu sbb tu sy nak minta pendapat akak2 disini.. Terima kasih kakak semua.. ?

17 Balas

Mommy2 sume kene tahu eyh and kne alert,klo dktor ckp tak digalakkam tu sbb xnk mommy sume risau dan stress tu je. Tp bagi sy bnde ni penting sngt knpe nk perlu stress. Xyh stress yg pnting thu tahap kesihatan kita dan bby mcm mne..ade kah yg kite kndung tu bby yg healthy atau sebaliknya sbb tu pnting scan okey... Kne ubah mind set mommy sume. Mmng digalakkan scan awal kandungan 4-6week untuk tahu kedudukan kantung tu btul2 dlm rahim atau sebaliknya. Penting sngt sbb dpt thu awal if terjdi kandungan luar rahim sangat bahaya untk nyawa ibu ye.. Lelagi yg pernah mngndung luar rahim risiko tinggi untuk terjadi balik kandungan luar rahim tu. Klo lambat detect bby besar dan boleh pecah tiub filopion. Boleh terjejas pd nyawa si ibu(tjdi pd jiran sy meninggal dh). Klo scan 6-12week untk tahu jantung bby dan pekembangan bby dan seterusnya. Klo scan 13week keats untk thu ade kecatatan sindrom atau apa sbb xsilap time week 13 yg dpt detect sindrom(ni maaf klo tesilap),, dan pekembangan bby ade kah bby mmbesar mngikut usia atau mkin mngecil sbb kekurangan zat dan sbgai nya. Dan 18week ke ats better buat detail scan trus lg bagus. Untk tahu jantina pon bleh dh. P/s: so kne ubah la mind set mommy sume mne yg ckp scan awl tu tk penting laa mnghbiskan duit laa dan sbgainya adalah salah. Scan lah paling penting untk thu keadaan bby kita mcm mne. Sy tiap bulan pegi scan and dktor kata lg bgus untk cek pkmbgan bby. Tp tepulang lahh pd mommy sume klo anggap bnde ini remeh klo tjdi apa2 yg kt dlm tu mommy jugk yg tanggung. Ok sekian. Sorry klo de teslh ckp dan teguris hti.

Mgkin mksd kawan sis tu jika usia kandungan masih terlalu baru contoh bru 4/5w ke. Sesetengah org dh tw pregnant even blm due period lg. Pernah terbaca sesetengah pendapat doc pn xgalak utk scan jika kandungan tu masih terlalu baru. Sbb bila scan,mostly xkn nampak apa2 lg. So xnk mwndatangkan kegusaran kepada si ibu tu sndri. Tp lps dr tu xde mslh pn nk scan bnyk kali. Nk tiap2 hari pn boleh,kalau bnyk duit.

Xde masalah nak scan banyak kali. Duit aje la terbang banyak tp xjadi masalah kalau nak tau perkembangan baby. Org x galakkan mcm2 yg sahabat2 kita terangkan lah, takut kita yg stress baby x nampak lah, ade ke tak, pregnant ke x, sbb tu ada timeline yg sesuai kalau nak scan. Xpe, selagi mampu nak scan tiap2 minggu, tiap2 bulan, pegi je scan.

And lg satu ultrasound tk bahaya pon sbb dia just guna gelombang bunyi untk hasilkan imigine yg di dlm bdn. Tak mnggunakan sinaran mcm xray pon. Jd tk salah scan tiap bulan. So far tiap bulan sy scan and ade 2week sbulan pon ade sy pi cek. Alhamdulillah xde mnjejaskan janin. Sihat.. Dktor pon ckp oke je nk scan tiap bulan sbb xde apa risiko pon..

Kajian mna dia baca tu,klau tak boleh scan mcm mna nk tau perkembangan kandungan ok or tak tambah lg klau kandungan bermasalah. Cuma nak scan jgn terlalu awal tkut belum nampak je.. punca keguguran adalah disebabkan kecacatan pd kromosom, klau hidup ada kemungkinan besar utk cacat.

sy tiap2 bulan p scan swasta sbb klinik tmpt sy xde provide scan.. so far alhamdulillah okeh jew.. lagipon kite nak tau perkembangan die mcm mana.. nak2 plak dgn keadaan sy yg ada problem ni lagila risau pasal baby..

Xray yg tak elok . Sy tiap tiap bulan scan nak pantau tumbesaran anak sy normal ke x . Doc kata boleh jek tiap tiap bulan scan . Tade masalah .

Banyakkan membaca sis utk yg firstime pregnant. Jgn mudah percaya dgn info2 yg kurg tepat.

Doctor sendiri cakap dengan saya scan tiada masalah pun. Xray tu yg merbahaya

xpe sis scan bape kali pn.. xde masalah..die guna gelombang bunyi je..