emosi unstable.

salam semua. minta nasihat dari ibu2. sy hamil anak pertama. bunting pelamin. alhamdulillah sepanjang 3bulan hamil tiada alahan. cuma satu je, saya terlalu cemburu apabila suami bermesra dgn adik beradik & ank saudaranya. sy tinggal bersama keluarga mertua. setiap kali balik kerja, mereka akan sambut suami sy, belum sempat sy berbuat sedemikian. Kdg2 hampir setiap malam mereka akan lepak didalam bilik kami. no privacy at all. Baru nk bermesra, pintu diketuk. dulu sy okay lagi. sekarang ni, dah xmampu dan setiap malam akan menangis. apakah ni hanya emosi seorang ibu hamil atau sy perlu slow talk berbincang dgn suami? sy buntu.

22 Balas

emosi tu sis pembawaan baby. sy pun first trimester dgn sec trimester mmg kuat emosi nangis x nak bepisah dgn husband😂 pernah jg husband ikut nangis sbb risau tgk sy menangis x nak bepisah terpaksa dia x gi keje 😂😂

5y ago

tp utk sis better duduk rmh sendiri xpe kecil yg penting sis ada privacy sendiri dgn husband. n bw bincanglah dgn husband sis apa yg buat sis x selesa

Mcm sy suami sy sndri akan tgur ank buah dia klo masuk blik..tp bgi sy klo bdk kecik 1-3 thun sy leh trima lg..tp klo dh besau bangka yg dh reti bahasa msuk gk memng sy naik hangin je hihi biar diorng takut sikit😁

5y ago

Setuju.. Saya pun ddk rumah sendiri. & klau balik rumah MIL pun ada bilik juga.. Tpi anak asuhan MIL darjah 6&5 termasuk adik dia 3 tahun suka main dlm bilik saya. Kakak dia darjah 6, dah dtg period pun suka masuk dlm bilik. So apa lagi jadi harimau jadian jugak la saya.. Kena jerit la.. Smpi kakak dia complain kt MIL & merungut sbb ada 6 bilik semua boleh masuk kecuali bilik saya. Saya mmg strict & garang klau bab privasi. Tambah2 diorg tiada kaitan darah daging

Emm anak buah... Sy prob dgn ibu mentua. Tgh malam pun sibuk call n ketuk pintu pgl husband. Berjam2 dgn mak dia. Tp dgn anak lain x buat mcm tu. Smp mnyampah juga rs nk tgl umah ibu mentua, sy blk umah sndr.

Mngkn emosi ibu. Bagi sy, sy lg suka klu adik beradik suami atau adik beradik saya lepak sama2. Klu sis tak suka..better slow talk ngan suami. At least emosi tidak terganggu. Sbb ibu hamil mmg sensitif

Nk privacy kena duduk sendiri. Kalau duduk dgn family cakaplah apa pun. Buatlah macam mana pun. Isu tetap akan timbul. Kalau tak awak yg buat perangai org lain buat perangai jadi pindahlah

Klaw saya mmang ckap dgan suami n klaw anak sedara masok bilik saya akan marah..xbole biar kan..kcaw privacy kita..klaw ketuk pintu pn jgan bkak..kita pun nk ad msa dgan suami jgak kan..

Sis thats why Klo blh slow talk dgn husband .. mtk duduk asing dgn fmily.. Islam pon xgalakkan kita duduk skli dgn mentua kan..

Lps kawen better tggl sndiri sis.baru best n ada privacy.sewa lbih baik dari tggl bercampur dgn ipar dan mentua.

Ya. Privasi adalah utama. Sis cuba slw talk. Harapnya urusan sis dpermudahkan..

Ckp dgn suami..apesal nak lepak dlm bilik pulak?xde privacy langsung la..