Lebihan daging pada luka episiotomy

Salam semua, luka jahitan saya terbuka 2 kali dan 2 kali tu juga saya jahit semula. Kemudian, luka terbuka lagi sekali dan saya decide tak jahit dah tetapi sapu dengan gel Duoderm. Alhamdulillah dah tutup luka tersebut. Untuk makluman, luka saya 2nd tear and berat baby keluar time tu 3.3kg. Masalah sekarang ni, ada lebihan daging sepanjang luka tu dan sampai sekerang masih x kering. Masih merah lukanya itu. Lepastu, luka tu juga jadi sakit bila disentuh. Saya dah rujuk kepada dr, tetapi beliau cadangkan utk buang lebihan daging tu dan jahit semula. Sejujurnya saya dah fobia. Disamping saya fikirkan susah utk saya jaga anak saya bila lepas pembedahan. Lepastu, dr juga xboleh janji yang jahit kali ni x akan tertetas benang. Sampai bila saya nak terus dijahit jika asyik tertetas benang ? Dahlah kos rawatan hampir RM5k (swasta). So, boleh x sesiapa disini yang senasib dengan saya utk suggestkan apa apa ubat yang you alls pernah guna. Saya serik sgt dah utk operate balik. Terima kasih ✨

3 Balas

skrg daging lebih sis tu mcm mana dah elok ke ? atau doc gunting ?

buat kerja lasak ke smpai terbukak jahitan sampai 2 kali tu?

10mo ago

Tak pun sis sbb sepanjang pantang mentua jaga siap jagakan baby. Dr kata maybe kulit saya rapuh atau sebab masa jahit isi bengkak so bila da settle jahit dan otw nk baik tu isi dah suruh bengkak and benng jadi loose. Kemudian jadi gapping ..

Sis dah ok ke luka tu?