Susu Formula Untuk Newborn

Salam semua, anak sy baru 37 hari dan sy bagi susu jenis enfalac rumusan bayi tp mcm x serasi.. Anak sy mcm sembelit.. Siapa2 boleh suggestkan x susu formula apa yg sesuai utk newborn yg boleh elak sembelit/kembung.. Tq

9 Balas

Susu badan kurang meriah jadi mmg top up susu formula. Walaupun saya dah pam susu n direct feed pada baby. Saya gunakan susu dutch baby dalam 20 hari baby sembelit. Kemudian saya cuba tukar susu anmum pun sembelit juga. Pegi kk doc suggest beli frisolac comfort, alhamdulillah smpai skrg baby dah sebulan minum ok. Doc & Nurse ada jugak nasihatkan penyediaan susu formula kena gunakan air dimasak boiled. Jangan gunakan air coway/cuckoo sebab x ckup masak. Cara basuhan botol pun kena gunakan sabun khas cuci botol . Kena steril botol. Untuk elakkan perut kembung baby kena tuam lps mandi dan sapukan minyak yuyi. Lps tu kena pakaikan barut waktu lps mndi. Waktu malam kena pakaikan. Alhamdulillah anak saya dah tkde kembung perut. Boleh jadi kembung perut sbb susu atau tak pakailan barut ataupun cara penyediaan botol susu. Sekadar perkongsian saya.

Sebab baby nie kena try and error utk cari susu yg sesuai mcm anak saya alhamdulillah mau susu dupro tu... So sis kena try mohon yg sample free tu kat fb dekat google semua boleh try mohon sample free, jgn la beli yg besar terus buatnya anak tak rasi dah rugi kat situ...

Similac/frisolac pun ok.. dulu Anak saya kebanyakkan susu pun sembelit. Doctor suggest Enfalac Gentlease.. Boleh jugak kalau sis nk rujuk doktor, senang sikit.. sbb Masih Baby lg kan, asyik tukar2 susu sementara nk dpt yg sesuai, kesian Baby. 😘😘💜

ank sy dulu lahir 32 mnggu.. pramatang sy bgi susu enfalac rumusan khas..bby nk masuk 5 bulan..sy tukar kepada enfalac rumusan bayi..cuba try bg bby enfalac RUMUSAN KHAS

Try dupro, lactogen @ dutchbaby. Anak sy mula2 minum karihome tak berak sampai jaundis tinggi. Tukar lactogen lawas sgt smpi melecet. Now minum dupro, alhamdulillah serasi.

Samalah sis! Bru tukar susu enfalac, baby xberak. Sy bf tp bg jugak fm sbb susu kurg.. Risau sgt baby xberak2.. Senaman kaki dh buat semua dah...kentut je

4y ago

Anak saya dah 3 bulan. Bf dgn fm jugak, memang bukan hari-hari berak. Berak dalam tiga atau empat kali seminggu 🍁

Trai guna anmum.. Kok2 ok.. Baby kene cari susu ssuai bru trus kan..

Try similac

morinaga