SUSU YG SESUAI UTK NEWBORN

Moms blh suggest x susu formula apa yg sesuai utk bayi newborn?first sy guna S-26,lepastu tukar kpd Enfalac Baby,ank sy baru 20 hari,tp ank sy asyik cirit je sampai nangis x leh nk tido mlm,x pasti jugak baby cirit sbb susu atau sebaliknya,sy betul2 dh jaga mkn sbb bf.. #firstmom

15 Balas

kalau ikutkan..jika ada susu ibu..itu adalah sebaik susu yg elok tuk bby..dkt susu ibu yg first kluar as kolostrum tu bgus utk antibodi bdn bby..susu ibu adalah susu yg senang bby nk hadam brbnding susu formula...mcm sy dlu..ank sy lahir pramatang doc pakar suggestkan minum susu formula khas bg baby pramatang..tp anak sy tak sesuai..smpai cirit birit dan muntah nonstop..smpai doc kata maybe kalau anak msih xblh trima susu formula sy mungkin akan kehilangan dia..sbb cirit birit dan muntah tanpa berhenti hingga dia turun berat bdn dr ms lahir 2.1kg jd 1.8kg.. lepas tu sy cuba sedaya upaya sy utk susukan ank..even sush ..try juga cri ilmu pnyusuan..apa tips yg sy dpt dr doc pakar ..doc mintk sy slalu buat kangroo care (skin to skin) letak baby dkt atas bdn kita tanpa baju hanya pakai diaper shj letak dlm baju kita tanpa lapik..tuk merangsng hormon oksitosin yg ada dlm bdn kita supaya blh merangsang pengeluaran susu bdn.serta kerap cium dan bau bby juga bgus utk ransang hormon oksitosin dlm bdn kita..smua org Allah anugerahkan susu bdn..cuma kita kena cri ilmu utk tahu ttg bagaimana nk bg ada susu bdn..dr segi pemakanan kita ambil dan juga air yg mencukupi dlm bdn juga mempengaruhi tuk ada susu bdn... selain drpd itu..jika kita dh cuba still xde susu bdn..dan ank msih cirit birit dh try mcm2 susu formula..puan try tnye doc n nurse ada tak pil utk adakan susu bdn..ms sy dlu doc pakar ada bgtw ttg ni. jd sy just share je apa yg sy alami dan apa yg blh bntu puan jika ank msih alami cirit birit... maaf jika kata2 sy ni menyinggung perasaan.. jika puan ada hasrat tuk susukan ank hingga umur 2 tahun by susu bdn..puan blh try follow ig yg sy share ni, ig pakar lactating nadmasrom noorfazila_bt_abdul_rahman bgus ilmu yg pakar ni share,sgt2 mmbntu sy spnjng susukan anak..awal2 mmg penat dan strunggle.lm2 kita akn rs ok dan brsmgt bila tgk ank sntiasa sht dan ok.. mg dpmudahkan segalanya amiin

8mo ago

ig pakar lactating

Susu tak silap ada 3 jenis sis. Yang pertama susu dengan molekul laktosa yang biasa Yang kedua, susu dengan molekul laktosa yang lebih kecil, susu ni kebanyakkan dirumus untuk bayi yg mudah perut kembung, ciri birit seperti Frisolac AR Yang ketiga, Susu yg tidak ada laktosa (lactose free) . Ada sesetengah bayi yang ada masalah lactose intolerance jadi bayi tidak boleh minum susu berasaskan susu haiwan, ada susu yg dirumus khas untuk bayi lactose intolerence, cth seperti similac lactose free Jangan tukar susu shj, tapi cuba tukar jenis susu, mungkin yg pertama tak sesuai, cuba jenis yg kedua dan ketiga

ada brand dupro, dutch lady so far dua brand ni paling murah.. ambil yg 300g baru berapa rm.. bawah rm10 tak silap tgok pergi kedai mana.. kadang brand mahal2 pulak yg tak serasi dgn badan😅 jgn sembelit je.. sembelit lagi sakit.. dupro pulak ada dua jenis.. satu susu biasa, satu lagi susu soya... ada satu lagi brand tu susu nya tanpa laktosa tapi tak igt brand apa.. kadang yg cirit birit risau dia lactose intolerance

Susu baby ni kena try and error..kdg serasinutk anak org lain tapi xserasi utk ank kita..kalau xbole susu berasaskn susu lembu boleh try yg soya..ataupon tgk dari cara penyediaa n,mcm ank sy xboleh air coway..kena jerang air betul2 masak dlu baru perut xmeragam..

Biasa susu fm ni kena try and error sis 😊 jangan pulak tiap2 hari tukar2 susu. Nak try tu atleast seminggu nak tengok serasi atau tak. Boleh juga minta pendapat paediatrician. Maaf ya nak tanya, anak baru 20 hari, kenapa ya bagi susu formula? Susu badan ada bagi?

8mo ago

Hi sis tanpa nama. Tak payah bitter sangat sis oii. Saya just tanya. Bukan saya perlekehkan tt. Sebelum pertanyaan lagi saya dah minta maaf dulu. Saya sendiri mix susu fm & susu badan untuk anak saya seawal dalam pantang. Sis tt pun balas herlok je. Hidup kena chill sikit sis jangan mudah melatah 😉✌🏻

Mcm saya, alhamdulillah first try baby ok dgn susu ni. Yg ni pun farmasi yg suggest sbb anak dia consume susu ni. Boleh la cuba susu ni, brand Morinaga. Klu ada farmasi Alpro, boleh beli dekat farmasi ni. Susu Morinaga ni mmg ada dekat farmasi Alpro

Kawan sy pernah nampak nurse di wad bg susu dupro untuk baby yg tak dapat susu badan. Cuba la try. Nak try susu boleh minta sampel susu di farmasi atau website2 brand susu. Try and error guna pek sampel. tak perlu beli banyak terus

susu fm mmg kena try and error sampai jumpa yg serasi dgn anak kita. sebab setiap penerimaan baby mmg xsama. boleh cuba refer link dr doctor ain tip pemilihan susu fm https://vt.tiktok.com/ZSLbSx8Qq/

Setiap baby lain kesesuaian dia. Sy berhabis duit tukar2 susu fm yg mahal. Semua menyebabkan cirit / sembelit. Akhirnya sy cuba susu mesra poket - dutch baby, selesai masalah.

Ank sy dulu beli similac sbb xtau nk beli susu apa sebenarnya. Nasib baik serasi dan terus lekat sampai sekarang 3y