Rumusan Sesi Tanya Pakar: Cara Untuk Kuatkan Imunasi Anak Kecil!

Hello! Zaman sekarang ni anak-anak kecil mudah dijangkiti penyakit bukan? Ada tak dikalangan anda yang anak kerapa sakit, contohnya dalam sebulan 2-3 kali sakit? Kita sebagai ibu jangan ambil mudah ya, kerana sekarang terdapat macam-macam bakteria. Kita sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab pasti tertanya-tanya cara untuk kuatkan imunisasi badan anak, makanan untuk kuatkan imunisasi badan, vitamin yang boleh diambil dan selamat untuk harian? Jangan risau, saya sedia untuk membantu. Jom baca gambar di bawah dan juga jawapan di ruangan komen!

Rumusan Sesi Tanya Pakar: Cara Untuk Kuatkan Imunasi Anak Kecil!
13 Balas

salam sejahtera dr lim :) saya nak tanya, kelmarin saya pangku bayi saya yg berusia 25 hari.. waktu tu saya sedang angkat panggilan dari suami saya dan secara tidak sengaja terlepas smartphone saya dan terjatuh atas kepala bayi saya yg 25 hari itu.. adakah ianya serious? perlukah saya pergi ke klinik berdekatan utk xray scan?

Good day Dr Lim, saya ibu kepada 3 orang anak berumur 7 tahun,3 tahun & 2 tahun. anak anak saya mudah terkena batuk berkahak, selsema & kadang demam pada waktu malam. saya tidak memberikan apa apa vitamin tambahan. hanya daripada buah buahan. adakah apa apa tips yang boleh doktor kongsikan untuk kesihatan anak yang lebih baik?

1y ago

Sekiranya yang berumur 2 atau 3 tahun masih ada tabiat menggigit jari sendiri atau memasukkan bantal ke dalam mulut, kadang kadang Probiotic membantu usus mereka mengendalikan kuman kuman yang termakan. Kalau berlarutan, elok jumpa pakar kanak kanak dekat rumah anda, untuk memastikan tidak ada faktor lain yang perlu dirawat, seperti resdung dan sebagainya

Hi Dr, Really appreciate for you to answer my questions. 1. For 3 yrs kid, which types of vitamin are able to help them to build strong immunisation? 2. How to ensure my kid have strong immunisation (really appreciate you to suggest what kind of food should kid eat for daily intake and etc)? Thanks in advance ✨

1y ago

Yoghurt is a good health food that is a natural source of probiotics that improves gut health. My family makes our own yoghurt (get the recipe from internet) using fresh milk but because these have no preservatives, homemade yoghurt need to be consumed within 2 or 3 days by the whole family. Homemade yoghurt is less sweet and fresh.

Hai Dr, Macam mana cara umtuk tingkatkan imunisasi bayi bawah 1 tahun dan kanak² 5 tahun ? mereka kerap batuk selsema. Dan pemakanan yang seimbang untuk kanak² yang susah makan. terima kasih.

1y ago

Sekiranya susah betul nak galakkan mereka makan makanan seimbang, buat sementara waktu boleh diberikan multivitamin tetapi ini merupakan langkah sementara sahaja, kerana sayuran dan buah-buahan juga mengandungi serat yang tidak ada dalam vitamin yang dijual di farmasi. Saya lebih senang hati membeli jenama syarikat besar kerana mengharapkan 'quality control' yang elok. Beberapa tahun dahulu, kerajaan Australia memaksa syarikat 21th Century tutup kedai kerana jumlah vitamin yang terpapar di luar produk mereka tidak sama dengan kandungan vitamin dalam botol yang dijual.

Boleh saya tahu cucuk imunisasi tambahan yg bagus atau perlu saya berikan untuk bayi bawah 12 bulan selain dr jenis cucuk di KK? sbb sy agak risau dgn covid & musim batuk kokol skrg ni. tq.

1y ago

Vaksin batuk kokol ada diberikan di KK, iaitu vaksin pada umur 2 bulan, umur 3 bulan dan umur 5 bulan. Vaksin Covid19 belum diluluskan di Malaysia untuk bayi kurang setahun, tapi dalam zaman sebelum ada Vaksin Covid19, didapati bahawa orang yang menerima Vaksin Influenza sekiranya setelah itu mengidap penyakit Covid19, mengalami simptom simptom yang ringan sahaja.

Good Day, Dr Lim! Does consume vitamin or supplement is a must for toddler to strengthen their immune system? If not, how can parents helps in improving their immune system? Thank you

1y ago

As a general rule, infants less than one year old need at least 12 hours of sleep in total within a 24 hour period (some need more) and it lessens as a child grows, till in upper primary school the child needs at least 8 hours sleep over a 24 hour period (some need more). Generally children need at least one hour of exercise, preferably outdoors, daily. 15 minutes of bright sunlight exposure is sufficient for the child's vitamin D needs in Malaysian weather

nak tanya, kalau anak da ada tanda2x nak demam, apa perlu buat utk kita elakkan?, kena kerap mandikan ke?, n kena bagi makan ubat?,

1y ago

Ubat demam elok diberikan kalau kanak kanak tersebut sudah pun demam 38C ke atas. Ubat demam tidak mengelokkan penyakit, cuma mengelakan demam itu supaya tidak tersangat tinggi sahaja, untuk menyelesakan kanak kanak itu. Kerapkan minum cecair jernih lebih penting daripada ubat demam untuk menyembuhkan kanak kanak tersebut

hai doktor vitamin apa sesuai untuk anak 1y7m & 7y? especially untuk batuk dan flu. sebab mereka baru baik covid 8April haritu. terima kasih

1y ago

terima kasih doktor

hi Dr... bole kongsikan cara tuk kuatkan imunisasi anak atau vitamin yg sesuai untuk anak yg picker eater?

1y ago

Masalah 'Picky Eater' elok di rujuk kepada dietitian atau pakar permakanan. Ada cara untuk menggalakkan kanak kanak kecil makan, contohnya anak kecil lebih setahun yang tak nak kunyah boleh diberikan telur separuh masak yang akan memberikan protein yang diperlukannya untuk tumbesaran. Anak yang tak nak makan sayuran mengakibatkannya sembelit boleh ditaburkan 'bran' serbuk serat (boleh beli di farmasi) di atas buburnya. Immunisasi penting, tapi permakanan seimbang tidak ada gantinya.

My son who’s 1 year old, he walks well and fast but tiptoeing. Any idea why and how can I fix it?

1y ago

Tiptoeing is common for a child who is beginning to walk. It is usually caused by a tight Archilles tendon and some regular stretching exercises done passively (see a physiotherapist near your home) will make the tiptoeing improve rapidly. Its usually self limiting nevertheless