Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Livia Chow Huey Ling, di Pantai Hospital Ayer Keroh

Salam Sejahtera Semua Pengguna TAP! Ibu bapa baru pasti terkejut apabila bayi baru lahir mereka tiba-tiba muak, jeluak atau muntah selepas menyusu, walaupun sudah di sendawakan. Jangan risau, ini perkara yang biasa dilalui cuma janganlah kita mengambil mudah pula kerana muntah yang berlebihan boleh menyebabkan masalah lain juga. Tahukah anda cara menjaga bayi yang kerap muntah bagaimana? Anda pernah dengar tak tentang gastroesophageal reflux (GER)? Kenapa bayi muntah susu? Apakah punya yang menyebabkan ini berlaku? Berapa lamakah ia akan berterusan? Jika anda mempunyai soalan-soalan seperti di atas, anda wajib ikuti sesi tanya pakar ini. Jom tanya soalan anda tentang cara untuk menjaga bayi yang mempunyai refluks atau gastroesophageal reflux (GER) bersama Dr Livia Chow Huey Ling, Consultant Paediatrician dan Neonatologist di Pantai Hospital Ayer Keroh pada 18 Mei 2023, hari Khamis. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Livia Chow Huey Ling, di Pantai Hospital Ayer Keroh
24 Balas

Boleh doctor terangkan cara penjagaan baby yg kerap muntah atau jeluak ini...selepas menyusu kerap juga menggeliat... macam mana ya.. saya sangat risau... berharap baby sihat dan tiada mudharat...

1y ago

Ada beberapa cara yang boleh dicuba untuk mengurangkan jeluak susu; 1. Selepas susu, pastılan bayi berada dalam posisi 'upright' supaya dengan bantuan graviti, diharapkan susu tidak müdah untuk keluar balik. 2. Cuba sendawakan bayi semasa dan selepas susu untuk mengurangkan gas dalam perut. 3. Cuba beri susu dalam kuantiti yang kurang terapi lebih kerap 4. Pastikan susu memenuhi puting susu semasa tengah memberi susu untuk mengelakkan bayi dari menyedut lebih angin Sekiranya bayi masih muntah selepas mencuba cara cara di atas atau berat bayi tidak meningkat, bawa bayi nutuk berjumpa dengan doktor untuk mendapat nasihat sama ada untuk tukar susu atau memerlukan ubat.

Hi doc Livia, bagaimana cara untuk ibu bapa membezakan muak,jeluak atau muntah yang normal dengan muak,jeluak atau muntah yang perlu dibawa anak ke kecemasan? terima kasih doc Livia

1y ago

Sekiranya bayi jeluak susu yang normal, biasanya bayi tidak berada dalam kesakitan atau ' fussy' leaps jeluak susu. Paling penting ialah bayi masih aktif dan berat bayi meningkat dengan baik. Sekiranya bayi asyik muntah dan nampak lemah dan tidak aktif, atau berat bayi tidak meningkat, bayi mesti dibawa untuk berjumpa dengan doktor.

Hi Dr. Livia, how can I soothe the baby after the reflux, is it painful for them and should I feed my baby again after the reflux or vomit?

1y ago

Normally babies shouldn't cry and they are commonly called happy spitters. if the baby vomits a larger amount of milk, they can be uncomfortable. If the baby vomited a large amount of milk, and still wants to feed, you can try feeding a smaller amount first and see if they vomit. If the baby just have mild regurgitation of milk ( small amounts of milk flowing from the sides of mouth or during burping) then you may not need to feed you baby again. If your baby persistently vomits after refeeding, then its best to bring your baby to see your doctor.

Hi. Adakah GER/ jeluak masa baby newborn tu normal? If let say kerap, bagaimana nak urus situasi tersebut? Terima kasih.

1y ago

Jeluak susu dalam bayi normal. Boleh try beberapa cara untuk mengatasi situasi ni: 1. Selepas susu, pastıkan bayi berada dalam posisi 'upright' supaya dengan bantuan graviti, diharapkan susu tidak müdah untuk keluar balik. 2. Cuba sendawakan bayi semasa dan selepas susu untuk mengurangkan gas dalam perut. 3. Cuba beri susu dalam kuantiti yang kurang terapi lebih kerap 4. Pastikan susu memenuhi puting susu semasa tengah memberi susu untuk mengelakkan bayi dari menyedut lebih angin

ank sy muntah kerap juga.. mcmne cara yg trbaik utk rawat ? dan smpai bila dia akan sperti itu shja?

1y ago

Ada beberapa cara yang boleh dicuba untuk mengurangkan jeluak susu; 1. Selepas susu, pastıkan bayi berada dalam posisi 'upright' supaya dengan bantuan graviti, diharapkan susu tidak müdah untuk keluar balik. 2. Cuba sendawakan bayi semasa dan selepas susu untuk mengurangkan gas dalam perut. 3. Cuba beri susu dalam kuantiti yang kurang terapi lebih kerap 4. Pastikan susu memenuhi puting susu semasa tengah memberi susu untuk mengelakkan bayi dari menyedut lebih angin Sekiranya bayi masih muntah selepas mencuba cara cara di atas atau berat bayi tidak meningkat, bawa bayi untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapat nasihat sama ada untuk tukar susu atau memerlukan ubat. Jeluak susu biasanya akan semakin kurang apabila anak berumur 9 bulan hingga 1 tahun.

Hi Dr Livia, can you explain what is reflux and why is it dangerous for children?

1y ago

Reflux happens when baby spits up food or milk content. This happens when the stomach contents moves back up from the stomach. Reflux should not be a cause for concern if the baby growing well. It is a concern if the baby is not gaining weight, vomiting is forceful, baby is unusually irritable after feeds, vomits greenish or yellow fluids or blood or refuse to feed. If any these happens, please bring your baby to see the doctor.

hai doctor, sehingga usia berapa bayi akan mengalami muntah susu?

1y ago

Biasanya muntah susu akan semakin kurang sehingga umur 9 bulan hingga 1 tahun.

apa beza muntah dengan jeluak susu?

1y ago

terima kasih ya ;)

are there any ways to avoid GER?

1y ago

There are a few ways that can help to prevent reflux 1. Put your baby in a more upright position after feeding for 20 - 30 minutes as hopefully gravity helps to prevent the milk from coming up. 2. Try burping your baby during and after feeding 3. Can try smaller but more frequent feeds 4. During bottle feeding, make sure the milk fills up the bottle teat so that baby won't be sucking more air if the teat is only partially filled with milk 5. It is important that baby is put to sleep on their back even if baby has reflux

👍