xRay

Salam , hi saya nk tny pengalaman ibu ibu hamil ni Pernah tk buat xRay utk check tyroid Saya ada baca yg sinaran xRay ni bahaya utk ibu mengandung Tu yg saya takut tu

3 Balas

Sy br ambil xray. doc advise 3 bulan ke atas sebab da cukup sifat. masa x-ray doc akan bagi pelindung baju yg ada plumbum agar xkenal pada baby..radiasi hanya sedikit.. klu bole x-ray bahagian dada ke atas. perut xdigalakkan. InsyaAllah doa baik²..

doctor lebih mengetahui yg mana lebih risiko. jika hanya dgn xray dpt tahu condition tyroid, mmg terpaksa. sbb tyroid main peranan penting dlm hormone control.

ya betul tapi sorry Sis,sy x ada pengalaman ambil xray sewaktu preg dan semasa x preg