Berat turun & Dr suruh buat Xray

Ada tak mummies dekat sini turun berat badan dan doktor suggest buat xray? Saya turun 1.6kg sebab morning sickness teruk dan tak ada selera makan dan dr suggest buat xray tapi saya takut sebab xray bahaya untuk baby kan?

2 Balas

Saya pun bru2 ni cekup turun 5kg, dr xde pla nak xray segala. Dia cuma pesan start minum susu 2x sehari. Kmu ada tnya dr tu knpa nak kena xray?

1y ago

Ohh.. dah. Sy ambil darah utk semua ujian tu awl2 lg nurse suruh. Sy ada tanya jg nurse dan dr masa appt ke dua (11w) masa tu sy turun 2.5 kg, sy tnya x apa2 ke turun berat nurse dn dr sy tu kata klu awl trim turun berat masih normal sbb ibu2 dlm fasa alahan dan sy bagitahu ya selera makan sy kurang tp sy cuba jg makan skit2 dan kerap.. Masuk appt utk trimester 2 tu lah berat sy turun 5kg dah risau sgt time tu tkut kena marah tp dr ok je sbb bila scan berat baby masih normal.. Nurse sy pesan wajib minum susu je supaya berat x turun lg. Tp berat sy memang mendadak naik masa sblm sy tau sy preg 😂 naik mcm 9 kilo makan x ingat dunia.. hmm tp sptutnya dr tu x boleh suh kmu xray sbb xray xbaik utk ibu mengandung kn.. Apa2 pn smoga kmu dipermudahkn segala urusan yaa.

takda pula. saya turun 3kg doc kata normal. tgk tahap kesihatan jgk kot