Suntikan Perancang Keluarga

Salam, saya nak tanya.. Ada tak mommy2 yg ambil suntikan depo? Kitaran haid mcm mana ye? Saya ambil depo, nurse cakap kitaran haid akan lambat datang 2-3 bulan.. Tp mcm saya plak, dh 3 bulan period non stop.. Bg tahu nurse kt kk, dia kata normal je.. Seriously, normal??? Ada sesiapa yg alami mcm saya tak? Apa tindakan mommy2 ya? BTW, last saya cucuk bulan 11/2019.. Sy tak sambung cucuk lagi sebab sy risau dgn darah yg tak berhenti keluar..

17 Balas

Waalaikumussalam wbt. Saya dah 2x ambik depo. Macam saya sebulan lepas cucuk akan period. Sekali period 2minggu. Lepas 2minggu kadang2 ada jugak keluar sikit2 sehari 2 tapi yang tu boleh solat. Doktor kata okey jaa... Lain orang lain symptom dia.. Macam kakak saya dah bertahun2 ambik, dia tak period langsung bila cucuk depo. So dalam setahun tu dia akan stop sekali dari ambik depo untuk bagi darah keluar...

Sy ambk yg 3 bln sekali... Mmg period x dtg... Kalau dtg pun hanya sekejap je.... Dlm 4 thn jgk sy ambk depo.... First ambl tu ok je.... Masuk tahun yg ke3 kepala sakit.... Migrain...sy x prnh kena migrain.... Cukup 4 tahun sy ambl keputusan stop depo... Ni alhamdulillah kepala dh x sakit.... Last sy ambk depo 30/10/18....

salam sy nk tnya sy ccuk depo 27/12/23 lps tu hrini 17/1/24 pagi ni pkul 6.09 sy kncing,dh sdh kncing sy lap bhgian tu tgk ade darah,drah priod ke tu? normal ke? bkn ke ccuk depo priod tk dtg? ade org dtg trus tkde henti,tp sy ni awal bln pertama tk dtg,tp bln kdua ni kluar drh sikit

Sama.. sy baru suntikan pertama masa ank 1 bulan ni ank dh nk masuk 3 bulan.. Still ada darah.. Tnye nurse.. Nurse ckp normal.. Nnti next suntikan plan tak nak ambik dh depo nk ambik pill.. Rasa sngt2 tak selesa bila darah keluar non stop... Nk solat pun tak selesa

3y ago

Sama, anak da 3 bulan darah tak berhenti lagi. Tak selesa sgguh.

Sy pun amek.memang tak teratur.stain coklat atau darah akan keluar ikut suka hati depa jaa😂😂.utk yg kes mcm ni sy ikut kiraan yg 15hari.senang nak solat.lebih 15hari kira istihadah jadi boleh solat mcm biase walaupun masih ade darah yg keluar.

Samelah sis.. Saya pun dah tak sambung cucuk lagi.. Pasalnye period tak keluar.. Yg keluar lendir2 darah je.. Tapi period pain die bkn main lagi.. Jadi saya try stopkan cucuk depo nie.. Nak stabilkan balik hormon..

assalamualaikum sya bru ambi depo dan kluar darah sikit2.. sya nak tnya boleh ka sya mgerjakan solat .. sya dah abis pantang 44 hari tp slepas smggu ambi depo darah kluar sikit2x.. boleh ke sya mngerjakan solat ..

Sy dh ambk 2 kali bulan 5 ni cucuk lg,mula2 cucuk period dlm 2mngu lepas tu..Bulan kedua period sikit jee dlm 2 3 hari tp keluar darah sikit jee..Tapi berat badan naik sbb berselera 😂😂..Tp tk naik banyk pn

4y ago

Berapa lama kena amik cucuk tu

Saya cucuk Depo yg first bulan 1 lepastu ada period next month, tp lps pada tu tak period langsung 😅ni dh cucuk kali kedua tngk la mcm mana. Berat badan okay je tk ada naik, cuma rambut gugur teruk errr

11mo ago

samala sis.rambut gugur teruk.bila beritahu misi katanya minum air lebih

Sy masa suntikan prtama tu mmg 3bulan period xstop...lepastu ambik suntikan kedua teros xperiod"...sy ambik smpai 3tahun...slama 3tahun tu mmg xperiod lgsg...