asid folic / vitamin

salam saya dlm 7W. klu asid folic terskip ambil dlm 1w-4w tapi bfore pregy ada ambil. ada ap2 risk ke?

2 Balas

saya masa mengandung anak no 3 alahan sgt teruk..setiap kali makan akan muntah..dari awal smpai la a day before b'salin..dlm tempoh mengandung rasanya blh kira berapa hari ja saya blh makan tanpa muntah balik..bkn setakat makanan, ubatan pn lgsg x blh ambil..mcm2 doktor suggest..tp x b'jaya..makan ja akan muntah blk ubat tu..smpai saya pn risau..tp alhamdulillah sepanjang mengandung saya xda masalah lain..baby lahir sht & cukup sifat..syukur sgt..now pregnant again yg no 4..hopefully yg ni nnt lahir sihat & sempurna hendaknya 😊

Risk mmg ada sbb acid folic penting ms 1st trjmester. So start makan semula. Jgn fikir sgt, kalau ibu mkn lengkap nutrisi insyaAllah takde pape mslah