Masalah Membuat Pemeriksaan Perubatan oleh Majikan

Salam. Saya baru diberitahu Oleh majikan saya, jika saya melakukan Pemeriksaan Di hospital. Waktu Pemeriksaan saya cuma diberi tempoh 1 jam 30 minute sahaja. Jika lebih Dari itu. Cuti saya Akan dipotong. Saya Rasa seperti ditindas Oleh majikan saya. Sedang Kan sebelum ini. Pekerja Yang lain mengandung tiada pulak diberi tempoh sebegitu. Apa Yang harus saya buat ya? Saya bekerja di sektor Swasta Dan Saya melakukan Pemeriksaan Di klinik kerajaan. Sudah tentu tempoh Pemeriksaan Akan lebih Dari tempoh itu.

11 Balas

Saya biasa ambik cuti untuk check up. Tapi usually checkup kalau 7.30, pukul 9 tu dah habis dah, cuma kena beratur awal & lepas timbang letak buku pink kat bilik ambik darah, pergi kencing & hantar sampel, tunggu turn check darah. Tu paling laju kalau takde pemeriksaan lain. Personally saya tak rasa rugi kalau ambik cuti sebab edd awal januari & lebihan cuti tahun ni tak boleh bawa ke tahun depan. Awak tengoklah mana yang bersesuaian.

sepatutnya majikan kena faham, pemeriksaan ni diluar kuasa kita . kadang cepat kadang lambat . biasanya bila check, doc akan bagi time slip . tu bukti kita ada kat hospital bape lama . tapi kalau majikan masih lagi tak faham situasi kita, saya cadangkan sis amek je cuti masa hri checkup tu . so,takdela terkejar kejar serabut nak masuk keje semula lepas checkup . ni sekadar pendapat saya ya sis 🤗

Saya pun swasta, majikan saya pulak hanya minta time chit dari KK dan untuk hari tu tidak potong gaji atau perlu apply leave as long as ada time chit dah memadai. Rasanya, untuk majikan yang tidak beri special approval mcm Puan, just try to adapt dan ambil leave or MC jika tak larat. Semoga Puan byk bersabar. Seeloknya Puan try pergi ke Private Hosp utk follow up time sabtu atau ahad.

Kalau nak keluar ofis waktu bekerja memang atas ihsan majikan. Melainkan ambik cuti la. Tapi majikan pun bertimbang rasa la sikit. Bukannya checkup tiap2 hari. Saya masuk ofis pukul 9. Pukul 7 pg dah terpacak dpn kk tunggu kk bukak. Dapat no awal. Biasanya dalam pukul 10 settle dah.& kalau masuk lewat saya tak kan balik on time. Ambik hati boss sikit la🤗

ambik half day @ AL . mcm sy selesa ambik half day- noon sbb pelepasan kluar wktu pejbt 2jm je. so far bos ok. bole tolerate. cuma kdg x seronok dgn kwn2 je. better ambik hlf day . balik bole rehat

Alhamdulillah selalu check up tak ambil masa yg lama pon, lebih kurang sejam dua saja. Tapi pesyen sy lepas dpt tarikh next appointment tu terus apply half day. Malas nak serabut kepala.

Disebabkan perkara mcm ni saya pergi cek diswasta...setiap hari sabtu atau ahad....selebihnya saya akan kerja mcm biasa...susah kalau majikan xfhm...

mslh majikan xfhm ni, kdg kta xpsti skiranya wktu pmriksaan prlu drujuk dgn doc. mmg akn mgmbil msa, siapa2 yg ada pglmn ble bkgsi dgn sis ni,

kalau mampu, check up saja kat swasta..option lain puan ambil mc saja..

Ambik je AL sehari terus. Lepas check up boleh rileks Makan2. He