Perah susu atau pam

Salam.. Sape je sini yang tak bagi df tapi dia pam susu n bagi botol je, jadi anak minum susu perahan dalam botol je la tak df, ad sape2 yang mcm ni?

12 Balas

Saya epmom(exclusively pumping mommy) mean yg mcm awak tanya, baby minum susu badan melalui botol & saya juga breastfeeding advocates. meh saya share dengan awak. saya jadi epmom sbb baby nipple confuse, 1st baby i didnt have knowledge regarding breastfeeding. asal mmg baby direct lepas tu nipple luka then saya trauma jd sy stop. start tu bila pujuk baby utk direct semula baby dh xnk. dan baby sy reject susu fm. nak xnk sy kena pam utk bg baby minum susu. mula2 agak struggler. nak kumpul stock dan dlm masa sama baby nk susu. mmg sgt2 terkejar timing. timing pump xsama dgn timing baby jaga. baby sy kuat susu. 3-4bulan dah minum 3-4oz. so mmg penat. Nak jadi epmom tak semudah yg awak imagine. Nak jadi epmom 1) Kena paham DEMAND & SUPPLY. Demand mean permintaan dan Supply mean pengeluaran / penghasilan. konsep nak senang faham kalau xde demand maka supply pon xde la. 2) kena kuat mental dan fizikal sebab awak nak kena jaga jadual pam awak. tak boleh skip langsung. if awak start skip susu akn drop. sbb kita xde rangsangan dr baby. totally bergantung dgn pam saja 3) awak kena jaga jarak pam awak iaitu 2-3 jam. dalam sehari ada 24jam. atleast dalam sehari awak kena pam min 8x dan max 12x. dalam masa 20min. bukan tunggu breast bengkak baru pam. breast bengkak tak bermaksod susu kita meriah. 4) contoh habis pantang awak nak travel/outstation/pergi shopping mall benda paling utama awak kena bawak bukan handbeg awak dh tapi coolest beg berisi pam & accessories pam berserta ais pack. sbb nk jaga jadual pam. sy pernah pergi oustation baby tak ikot sy pam dn bawak balik stock susu selama 3hari sy p. sebab tu ramai mommy memilih utk directfeeding balik bila baby dh nipple confuse. cuba cari cara utk pujuk baby semula. sbb ada yg tak sanggup utk bgun mlm utk pam.

1y ago

sis nk tnya, sy ad susu dlm chiller dlm 8 plastik, suami sy ambil dlm pukul 6ptg, n sy bru sedar pukul 11 suami lupa ltak balik susu lain dlm chiller, allah... tp susu tu sejuk lg n x dipanaskn huhu sedih, boleh tak simpan balik dlm chiller, boleh guna lg x sis.. allah sedih, dh lh susu kurg, sedih gilaaa

Saya pun pam susu masa awal2 anak lahir sbb anak saya kena prolonged jaundice. Baby yg kena prolonged jaundice mmg x aktif n akan tidur je sepanjang masa jadi utk elakkan anak saya dehydrate saya pam susu setiap 2 jam sekali dan paksa baby minum pakai botol baru dia nak minum kalau df dia xnak susu. Saya pun kerap jadi bengkak susu kalau ter missed pam. Memang penat nak pam setiap 2 jam sekali tp utk baby saya gagahkan jugak. Sekarang anak saya dh nk masuk 2 bulan baru dia mau df itupun sy tetap kena pam susu jugak sbb pengeluaran susu terlampau meriah. It okay utk jadi epmom or df mom. Pada saya keduanya ada kelebihan

1y ago

masyaallah.. ramainya ibu2 hebat huhu, semoga sy pon mampu jadi mcm ibu2 ini.. aaamin..

sama macam saya. masa dlm pantang stres org skeliling paksa suruh df. mereka pikir kita mmg taknak df anak. sy cakap anak taknak buka mulut macam mana nk bg. diaorg tak percaya. last sy tunjuk botol pun kite kena tonyoh baru dia hisap. pastu duk banding anak dia dgn anak kita. sy bsyukur sangat walaupun sy terpaksa jd epmom. dr awal bsalin sampai 3bulan ni. anak tak ada jaudice. tak ada demam. tak ada masalah lain. cuma cengeng je sejak brubah bulan ni. sy pam 3jam skali. sbb sy cuba tknak bg susu yg sejuk kt bby. nanti kerja ni tk tahu lah macam mana. moga Allah permudahkan. niat nk susukan sampai umor 2tahun.

1y ago

in shaa allah.. moga dipermudahkan urusan awk.. aaamin.. terima kasuh share pngalaman..

Saya.. Saya share pengalaman saya la.. Anak saya pon sama nipple confuse.. So saya mmg pam... Bila anak dah start nak masuk 3 bulan.. Susu saya dah drop.. Bila saya ikot cara org cerita.. Atur jadual pum..saya jd lagi stress.. Sbb fikir bila anak jaga susu kdg keluar kdg tak.. Last2 saya ikot cara saya.. Saya pum sehari 3 4 kali ja.. Sbb bila terlalu nak ikotkan sgt cara org selalu buat.. Saya xboleh follow...so saya buat mcm mana yg saya boleh.. Alhamdulillah... Sekarang.. Susu cukup ja untuk anak saya..

1y ago

terima kasih sis, mungkin sy boleh cuba ikut jadual pum sis...

Salam. First saya pun jadi situasi macam mommy mention lagi sebab anak kena jaundice lama dan saya susah nak pegang anak dengan posisi yang betul untuk latch. Tapi dah berusaha selalu untuk df umur anak 3/4 bulan Alhamdulillah okay. Plus lagi senang df terus. Lagi kalau tak bekerja. Yang penting kena banyak sabar, banyak kali cuba beri df dan bonding dengan anak masa df tu priceless. Tapi tak bermakna bagi botol tak boleh bonding tapi pakar perubatan selalu galakkan untuk df

1y ago

tu la sy pon masih mncuba df baby, cuma berakhir dengan baby mengamuk antaranya sbb x latch dngn lekapan yg baik, susu lambat keluar, punca utama susu lambat keluar la, belah kanan okey lagi, belah kiri ni sgt sush, kadang2 je dpt dia hisap n selalu berkahir dengan pam n botol bg dia minum, huhu.., jadi awk masa baby umur 1-2 bulan xdpt df ye?

Saya mcmni. Ada masa sy direct Bf untuk bonding tapi ada masa bila sakit belakang saya pump shj. Its okay sis. Jgn dengar apa org ckp nanti baby tak kenal ibu la apa,ini semua nonsense. Kita perlu jaga diri juga dan jaga baby. Kalau kita sakit atau mentally drain nanti kualiti kita jaga baby pun kurang. Saya rasa bila pump bagi lebih senang monitor quantity. Itu dari pengalaman

1y ago

ini sy sokong. xsemestinya kita bg botol anak xkenal kita. sepanjang anak sy minum susu bdn melalui botol dr umur dia 3bulan sampai setahun 2bulan. alhamdulillah bonding dia dgn sy sgt2 rpt. manja terlebih😅

Ikut keselesaan ibu,sy ank first sy perah bg botol sbb bby xnk hisap direct...sy x tahan guna pam elektrik tu, skit sngt rasanya, jd sy perah menual je...tp ank df jgk lg mudah, sy masuk ank ke 3,bru lancar bg bby df sampai umr 2 thun, Sblum tu, straggle jgk la perah bg botol...

1y ago

sy ad marmet guna tangan juga tapi tersangat la susah dngn breast yg besar mcm buah betik ni huhu..

Saya pun pam susu sbb baby tak nak df. Tapi bila pam, make sure awk jaga jadual pam betul2 jgn skip. Mcm saya, saya tak jaga jadual utk pam susu sbb kurg ilmu so susu saya drop terus. Terpaksa cmpur formula utk baby.

1y ago

tu la kan awak.. susah juga.. huhu

Sebelum ni sy buat mcm tu, skrg sy df terus & xde buat stock perahan susu. 2 minggu sblm kerja, baru akan start perah susu. Df lg senang, plus sy jgk campur susu fm pd anak 3 kali sehari

1y ago

betul df lagi sng.. ,mcm sy ni df selalu xlekat kat mulut n aerola kdg masuk kdg x, baby buka mulut kecik je.., tp bila dpt hisap susu xcukup, sy ad buat stok susu n cmpur fm juga..

masyaallah... kuatnya sis, semoga sy juga mampu , baru nak cuba2 buat jadual pam, skrg pam ikut je bila rasa breast penuh huhu.