pil kalsium obical

Salam.. sapa penah makan obical ni? Doc di kk suggest makan pil calcium n vitamin d3 after 20w+ tapi xde suggest pun brand apa2.. So masa pegi farmasi tadi, org farmasi tu suggest obical ni.

pil kalsium obical
17 Balas

yg ni ok sis. saya masa 1st & 2nd trimester mkn obical sebab xda selera nak mkn, x dpt minum susu & slalu cramp. skrg dah masuk 3rd trimester dah x mkn dah sebab minum susu at least 2 glass sehari + keju/yogurt/kekacang

3y ago

saya minum susu nespray & susu kambing wildan sebab x dpt minum susu utk ibu mengandung sebab gulanya tinggi. kalau sensitif dgn bau hamis susu kambing, cuba blend dgn buah kurma 2-3biji

pil kalsium baik utk otot & tulang.tp obical agak pricey sikit(Rm20++ 30biji), sy dlu ambik pil kalsium biasa je, sepapan 3ringgit(10biji) cuma doc sarankan sy ambik 500mg je.

Saya pun consume obical ni, 1 tablet/day.. tpi still kram & sakit kat tulang punggung, sekarang tengah pregnant 8 bulan, adakah saya kena makan 2 tablet/ day?

sy g checkup td 21week..berat trn 2kilo tiap bln..doc suh bli ape2 je clcium kt framasi..tp bkn bli yg ni .kaler oren..xigt ape nm..rupe mcm obical ni..sbb xigt nm..hiii

3y ago

Knp ye sis turun berat sama jugak ngan sy berat turun jugak br 18 weeks

Sy mkn brand ni sis, sejak dari kandungan 8w. Tp mkn selang2 hari... Sbb ade sejarah kakak2 sy setiap kali pregnant gigi tercabut. 2 kali pregnant 2 gigi dah hilang..

2y ago

Eh x la. Sbb bru 8w baby kecik lg, tu yg makan selang2... 2nd trimester sy dah mkn setiap hari. Yg gigi hilang tu sbb kakak sy sebelum ni x makan.

sy ambik obical ni 1 biji sehari mmg bgs lgsg xda sakit pinggang da masuk 37 mgu..cramp kaki kdg ja kalau byk jln tp jrg² so sy suggest jgk la obical ni 👍🏻

2y ago

sy mkn masa da 3rd trimester tp kalau mkn awal pn xda masalah rasanya

Saya consume ni elok sangat, dari 18 weeks from clinic swasta, alhamdulilah elok. Sampai saya dah habis pantang pun saya still consume.

sy sepanjang pregnancy makan ni. doktor tak bagi minum susu sbb tahap gastric teruk. so ganti susu dgn pil kalsium ni

Sy pernah makan. Sbb waktu tu tangan selalu kebas2 mgkin kurang calcium. So doc kt klinik swasta bg sy obical ni. Hehe

5y ago

Sama2 awk. Skrg sy tgh ambil vitamin b complex pulak dgn iberet je. Hehe 😁

gigi tk sakit,pinggang tk cramp,lengong2 better dri biasa.best ubat ni awal2 peknen memang ubt ni sy cari dulu