Buku Pink/merah

Salam, nk minta pendapat. Kalau kita buka buku dgn klinik swasta tapi nanti bersalin nk dekat hospital kerajaan. Boleh ke? Ada sapa2 pernah buat tak?

10 Balas

W'salam. Maaf jika jawapan sy tidak berapa betul, tp dr pengalaman sy boleh buka buku mengandung & nk fully c/up di swasta, kemudian b'salin d hosp gov. Tp puan mesti juga buka buku pink di gov clinic sbb nnt masa pergi utk register surat beranak baby diaorg akan minta original & copy page t'tentu dr buku pink tu. Harap jawapan sy m'bantu, tq

Plz buat buku pink dkt gov jg..sbb buku prgnant swsta bnyk y xlengkap.lgpn time buat surat brnak baby perlu fotostat bhgian2 tertentu dlm buku pink gov..check up kt swasta pun xpe asal buka buku pink dkt gov.

Klinik swasta ada buku khas ke sis? Boleh buka buku di swasta n bersalin di kerajaan tapi baru2 ni rule JPN nak buat surat beranak kena ada buku pink sb tu make sure swasta ada sediakan buku serupa dgn gov

5y ago

Swasta xda buku yg sama mcm gov, rule jpn tu lama dh setahu sy, dr dulu lg mmg syarat ya kena ada buku pink yg boleh dpt dr gov clinic shj. Nk b'salin dimana2 boleh asal ada register buku pink di gov clinic. Xnk c/up dgn gov clinic pun xpa, asal p register ja

Boleh je. Tp xsilap saya, xsemua buku pink klinik swasta diterima. Kena check dulu. Saya buat kat klinik siti and hosp govt accept. Sbb prefer checkup di luar waktu bkerja.. 😅

Sy check up dkt swasta. Bersalin semi gov PPUM ok je janji ada buku. Dpt surat lps bersalin tu nnt pegi la register kelahiran anak. Tak ada masalah pun

5y ago

ok...sis..tq ye..sb sy pn ingt mmg xnk buka buku pink kt gov..sb nk full checkup kt swasta..tp perancangan nk bsalin kt gov.

Saya suggestkan buat buku pink dulu dekt klinik gov. Senang nanti apa apa masalah boleh refer gov jugak sebb dorang ada rekod kesihatan kita.

Wasalam .. boleh je .. tapi better pergi kerajaan .. sebab lagi mudah dan detail nya lagi baik &tepat ..

blh.. berslin kt umah pon blh... doc x marh lak ai.. janji beranak jer...

Blh jew sis

boleh