Takde Sijil Nikah

Salam naktanya, boleh ke bersalin d hospital kerajaan tnpa sijil nikah? Sy dh kawin cuma hanya kawin kampung sahaja. Saya takut nnti bersalin di hospital dia xbagi suami saya masuk jadi waris/penjamin saya sbb kami xada sijil nikah.Saya takut nnti JKM ambik anak saya padahal saya dh kawin, bukan saya mengandung anak luar nikah.

4 Balas

saya ada pengalaman dalam keluarga terdekat juga, dia bersalin hospital kerajaan & takda sijil nikah. walaupun dah nikah tapi tak berdaftar procedur dia seakan sama macam yang mengandung luar nikah. masa nak bersalin memang dorang tak bagi masuk kecuali ahli keluarga. just boleh masuk pun masa melawat biasa tu . Masa nak keluar, ahli keluarga kena pergi jumpa bahagian jkm yang ada kat hospital tu kiranya macam kena isi borang sbg ahli keluarga laa utk amik anak tu. kalau takda ahli keluarga mmg jkm akan masuk campur so jadi susah sikit. Ni based on experience keluarga terdekat saya. tapi saya tak sure kalau tempat hospital sis macam mana :) semoga dipermudahkan urusan sis yaa

1y ago

g dftr sis

walau cemana pun, perkahwinan awak still kena berdaftar… untuk mengelakkan jatuh fitnah& lain lain.. contoh macam yg awak risau skrg ni la.. rukun sah nikah ni ada 5, pengantin laki, pompuan , wali, 2 saksi, ijab&kabul.. kalau ada, alhamdulillah sah, tapi still kena berdaftar.. kat malaysia ni mmg wajib berdaftar perkahwinan, lau x, sama je konsep kita kawin kat thailand, sah, tapi kat malaysia tak diiktiraf selagi x berdaftar… hati2 ya..

1y ago

ya betul tu syarat sah nikah utk agama islam mesti ckup syarat.. dan berdaftr dgn pej agama daerah.. waima utk bukan yg bukan beragama islam pn kena berdaftar dgn JPN daerah utk dptkan sijil nikah, tp lain utk SS pendalaman (asli) dorang nikah ni pkai ketua kampung shj.. mmg xda sijil nikah lain dia punya upacara pernikhan tu huhu.. unless kalau dorang ni pergi daftar maklum utk reg pernikahan tu.. tp undang2 malaysia skrg ni xde istilah nikah kampung n xdikeluarkan sijil nikah.. semua nya WAJIB berdaftar..

bersalin di hosp krajaan boleh je xde sijil nikah. selgi ada waris (keluarga) boleh je ambl bby.. tp yg pasti bukan suami awak boleh ambil. hanya ahli keluarga shj.. cumanya kalau xda sijil nikah, mungkin problem di pendaftran anak JPN shj.. tp awak boleh rujuk dlu dlu di bahgian pendaftran tu.. lain sikit procedure bg yg beragama islam dan bukan beragama islam 😇

Untuk perkara tu berlaku di waktu nak beranak, baik buat pengesahan nikah di mahkamah. Apa maksud "kawin kampung sahaja"? Boleh jelaskan?

1y ago

Kalau begitu, ada imam dan keluarga, memang kena ikut undang-undang keluarga islam di Sabah. Call dulu pejabat Agama berhampiran , macamana nak daftar nikah macam tu. Kalau lengkap rukun nikah, insya Allah, sah. Kalau tak lengkap rukun nikah, nikah semula lah.