Tekstur makanan anak

Salam, nak tanya mcm mana nak tukar tekstur makanan anak ya? Anak dah 11 bulan, taknak makan. Mungkin sebab masih d blend ye? Saya nak bagi nasi butir, tapi takut dia tolak. Haritu ada bagi dia, tapi gag

4 Balas

sis try juga bgi nsi butir +sup. bila suap dia pcit pcit nasi tu bgi mcm hncur sikit pstu bgi dgn sup. sis bt mcm tu dlu bgi lelma nnti dia dh trbiasa sis boleh bgi nsi butit. sya anak 11 bulan alhamdulillah dh boleh bgi nsi butir.

Gag x de masalah sbb tu refleks je baby nak belajar antara tercekik dgn nak luah balik makanan dia, boleh je tukar terus kalau risau bg nasi lembik sikit 😊

5mo ago

Aah masak macam biasa je kari ke masak lemak semua dia makan pedas2 tu x rasa tak nak dia makan, try masak sikit mild2 rasa mcm kita punya baru bagi anak, tukar tekstur makanan kalau mcm dia nak muntah sbb baby mcm kita juga cepat bosan dgn lauk sedia ada 😊

tukar kepada blend kasar dlu. then tekstur lenyek. then nasi lembik baru nasi butir

Gag takpe.nnt lama2 okay

5mo ago

Takpe eh kalau terus tukar? 🥺