pemakanan

Assalamulaikum nak tanya..anak sya 8 month stgh..tapi sampai skrng sya still bagi makanan blend..sbb bila bagi tekstur yg kasar..anak susah nak mkn..bila dia mkn dia akan muntah lepas tu dia tak nak mkn dah..boleh ke sya bagi tekstur yg blend lagi??

9 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

Anak saya makan bubur yang dikisar sampai umur 2 tahun sis πŸ˜… (macam2 resepi/macam2 cara saya dah buat sampai nak refer pakar diet kanak2 la πŸ˜‚) bagi saya normal dan boleh je, as long as anak tu nak makan. Dari makan asyik termuntah je kan lagi jadi masalah lain pula. Nurse/doc tempat saya checkup pun okay je. Janji anak nak makan πŸ™‚βœŒπŸ» sekarang dah 3 1/2 tahun dah makan nasi dengan sup/lauk lain πŸ™‚ anak2 ni kita tak boleh nak paksa sangat sis, memang ada yang kata tak sihat untuk perkembangan bayi atau lain2, tapi kita je tau kondisi anak kita. Saya pun macam sis, susah hati berhari2, sampai kat tempat kerja pun terfikir2 (saya lagi teruk πŸ˜‚) dengan sepupu cerita nanti dia takkan makan makanan solid sampai besarla, susah nak masuk tadikala sebab tak nak makanla, antibodi jadi tak kuat la πŸ’†πŸ»β€β™€οΈ itu semua menambahkan stress saya πŸ˜‚ tapi bila saya follow the flow, Alhamdulillah, anak saya okay dah. Jangan risau ya sis. Semoga Allah mudahkan urusan.

Baca lagi
2mo ago

Salam sis, nak tanya jadi mcm mana sis tukar ke nasi butir tu? Terus tukar ke? Atau baby sis yg terus boleh accept? Anak saya setahun harini. Masih lagi makan bubur blender tapi agak blend kasar. Risau jugak πŸ˜…

knp anak sy xblh mkn bubur nasi atau ape2 YG berkaitan dgn rice n pumpkin dgn sweet potatoes ya? bila sy bg dia Akan mkn dgn sellers nya tp bila nk berak msti sembelit smpai mnangis.sy stop bg bnda2 Tu n sy cuma bg dia mkn sup kentang carrot bayam elok jr die popok...

4y ago

kentang, nasi, labu tu sume mknn karbo. Sbb tu ssh berak. Kena bg mknn yg berserat sekali utk senang berak mcm sayur hijau, buah n air masak kena byk.

sama masalah macam saya, saya jadi keliru dan kurang faham, adakah bayi berbeza2 tahap penerimaan makanan, kerana apabila saya cari di internet, kebanyakannya menunjukkan tekstur makanan yg jauh lbh pekat berbanding yg sy berikan kpd anak sy..

TapFluencer

jgn takut nak tukar tekstur mknn anak sis. lmbt tukar risau anak ada masalah speech delay. slowly tukar 70% halus 30% kasar. kena beza antara gag reflex atau tercekik. bole tengok kt utube.

kena slowly tukar tekstur mkn ank sbb utk regangan rahang dia. Awk boleh cuba buat finger food utk ank. Nasi tu boleh cuba buat rice ball n buar dia mkn sdri utk bg dia rasa testur mknn tu.

join group Happy Baby Food Malaysia di FB, banyak ilmu dan pandangan pakar dlm tu

Boleh je...ank sya smpai 1tahun mkn bubur kisar..

VIP Member

boleh. as long as baby makan

Boleh ...