Makanan baby

Hai ibu semua, ibu2 yg first time mcm mana koranng handle tukar tekstur makanan baby? Saya ni paranoid & risau sgt bila baby gagging risau tersedak atau tercekik. Baby saya tgh nk tumbuh gigi lagipun skrg ni jadi kerap tersedak air liur sendiri tu yang lagi buat risau.. minum air kosong skrg ni langsung taknak semua dia tolak. Cawan, straw, sudu semua dia tolak.. utk ibu2 yg berpengalaman mcm mana ya nk handle perasaan takut ni. Tiap kali nak bagi makan tu risau je sebab dah tukar tekstur lenyek & finger foodkan. Anak saya pula bila bg finger food habis semua masuk mulut lepastu terus telan risau betul nengoknya haih…

1 Balas

hi sis. gagging (loya) is totally normal dan akn berkurangan bila latihan konsisten diberikan. awl2 tu mmg nmpk mcm bby struggle, tp bg bby peluang utk luahkan balik mknn tu. my way is, klu finger food tu sy buat bits size dulu..ajar dan demo dia kunyah sama2. if pass, slowly bg abit bigger piece..and continue. lama2 gag tu akn slowly fade away.