3 weeks?

Salam hi nak tanya laa. Macam mana ya orang boleh detect pregnant 3 weeks? Bukan time tu baru nak implantasi ke? Baru nk menempel ke dinding rahim? Macam mana boleh confirm 3 weeks. Hcg pon dah dapat detect ke? Ke mcm mana. Boleh explain? *maaf saya bertanya, harap jangan ada orang sakit mental yg menyebok comment dekat sini nak hentam2 orang. Kita tak tahu kita bertanya, kalau rasa cukup berilmu jangan perlekehkan orang lain 👌

10 Balas

Awak kena byk study lagi pasal proses persenyawaan. Pada hari ovulasi dlm tempoh 24 hour lepas telur yg matang dilepaskan dari ovari, sperm akan berenang dlm falopian tube utk cari & combine dgn telur. Bila sperm dah berjaya benamkan dirinya dlm telur maka bermula dr situ proses pembentukan akan terjadi. Zigot akan terus bergerak menuju ke dlm rahim, dlm tempoh 7-12 hari benih tersebut akan mendarat & benamkan dirinya didinding rahim utk proses seterusnya & itulah yg digelarkan IMPLANTATION. Utk pengetahuan awak, UPT boleh detact positive bila hormon Hcg sudah ada dalam badan. Tak pelik pun awak boleh dpat positive upt dlm masa terdekat lepas berlakunya implantation. Selalu DPO9 (Day past Ovulation) pun dah boleh dpat positive upt. Awak kena faham, setiap wanita cycle period mereka tak sama, ovulation date pun sentiasa berubah mengikut keadaan hormon. Pendek kata, belajar ilmu yg betul sebelum pertikai sesuatu yg akhirnya mendatangkan malu pd diri sendiri

4y ago

saya rasa apa yg reiko smpaikan dah cukup ok n bg sy ayat dia pon ok...hcg setiap org xsama...ada yg cepat ada yg lambat detect...mcm sy dpo9 sy dpt detect...😉

Saya detect pregnant masa 3weeks upt positive tapi kabur. Saja saja cek upt sebab geram sakit period pain dah 7 hari tapi tak periodperiod. Padahal masa tu patutnya period akan datang lagi 2/3 hari. Tepat 4weeks baru pergi scan swasta untuk confirmkan pregnant sebab terlalu sakit period pain, kantung tak nampak lagi. Tapi rahim tengah mengembang (dr cakap faktor kenapa sakit). Masa weeks 5 scan lagi sekali swasta and nampak kantung. Weeks 6 buka buku pink kat kk, scan kk nampak janin dah tapi still kecik lagi 🥰

Saya pon 10 hari sebelum datang period gatal nak cek . Sebab beli upt banyak sangat dan murah dari shopee . Nampak line tu kabur kabur . Sampai setiap 2 hari saya cek dan perasan line makin terang . Dah 4 minggu baru bagitahu keluarga .

4y ago

Tak jugak . Sebab masa tu dalam bulan puasa . Tidur lepas subuh tu baru cek .

Sy baru ni dpt detect 3-4w juga. Sy rasa mcm pelik sebab tanda2 period tkda lgsg. Saja beli UPT awal nk cek. Ttbe +ve. Hahaha. Tp line pudar lagi. Pastu setiap mggu sy cek. Sampai lah line terang. Alhamdulillah

Saya 3 minggu dh detect.. hehe saja gatai test sbb x sedap bdn, muntah2, pening teruk sngt😅 try test x sangka naik 2 line huhu... Seminggu sblum period sya check

saya pun sama baru 3 minggu dah detect. demam panas asalnya, bawak p klinik end up doct cakap pregnant. mmg blur habis

4y ago

Demam panas teruk ke awk masatu? Simptom2 lain ada juga ke?

Buat test sblm delay period tu 3minggu la... Ada yg detect awal. Ada yg lmbt. Ekot hormon...

Saya dpt detect preggy 3weeks , mngkin sbb hcg tinggi

Saya baru 3 minggu dah detect pregnant. 😂

Spe yg tgh 3w?