Paksa Lahir(1st baby)

Salam, hi nak tanya. Kalau paksa lahir ni. Apa ja yg dorang akan buat ya? Boleh kongsi tak bagi yg dah berpengalaman? Sakit tak??? Saya dah overdue. Patot harini due. Tapi langsung takda tanda lagi. Doc kata if xda juga. 16/12 ni kena paksa jugak. Seram jugak dengan perkataan "paksa" tu?

1 Balas

Kena induce la tu maknanya. Saya bersalin bulan 9 hari tu dua kali sakit, first kena induce sebab air ketuban dah leaking and saya dah overdue 3 hari. Induce sebab bukaan dah 2 cm dan slow progress bukaan, masuk bilik bersalin pukul 6 ptg masuk ubat induce untuk cepatkan bukaan but poor progress sampai pukul 6 pagi esoknye bukaan hanya 4cm. Doc terus cakap saya kena operation sbb dh 24 jam still poor progress dan tkot bby distress kat dalam. Nak kata sakit, bersalin mmg sakit sis, nak layan contraction tu hanya Allah je taw. Sbb tu besar pengorbanan seorang ibu nak bersalin ni.

4y ago

Sama-sama 😁😃