setiap 2 minggu kene ambil darah

Salam, nak tanya dekat area saya kalau hb bawah 11.5 mmg kene ambil darah 2 mggu skali. Kawan sy kata last year xde pon mcm ni. Agak2 kenapa ea KK buat mcm tu? Ada kes atau mmg sekarang prosedur baru?

22 Balas

Supaya kita xkne anemia..nti bhya dkt kita dan juge bby... Selain dr itu blh mengakibatkn tumpah darah ms bersalin.. Keguguran... Bby meninggal dlm kandungan..atau bhya tuk dri kita sm ada kita yg meninggal atau keduanya..perkembangan bby dlm perut akan terbantut..dan mcm2 lg.. sbb tu skrang nurse akn pntau.. risau nti pape perkara x d ingini brlaku..jd baik dorg pantau dan mencegah sblm trjd....

4y ago

Doktor kata saya anemia..doktor bagi ubat tambah darah kat saya..

Sy setiap kli checkup mmg kena ambik darah.. sbb first pregnancy dlu ade masalah anemia ,, hb drop smpai 8.9 ...yg second nii kena jaga" doc ckp sbb hb mula drop slowly...skrg 11.2 tpi masih checkup sebulan skali...kencing ok mabuk pon dh kurg....

sama la dgn KK area rmh sy.. hb low mmg 2mggu skali kena jmp. sbb dorg nk pantau.. tmbhn bhya anemia ni.. jantung boleh laju degup smp kita boleh jd sesak nafas.. so nk tanak ikot je procedure dorg.. kang pape jd dorg gk kena tgjwb kn

Tmpt sy takde pulak mcmtu. Awal2 dlu hb sy mmg 9++ cmtu je. Tp checkup masa biasa sebulan sekali je. 😅 maybe ikut klinik kot. Tp alhamdulillah skrg dh 12.5 lepas ambil iberet setiap hari 😁

4y ago

Cuba try maltofer + kurma

Sy sblum ni hb 11.9 tp drop 11.5 masa next checkup. Tp nurse ckp hb ok takda masalah. Risau jgak sbb hb drop tp nurse takda ckp apa2 pon psal tu. Checkup sy still mcm biasa sebulan skali.

4y ago

Bestnya ,sy pnt 2kali sbulan kne pegi.

Setahu sy la nurse bgithu 10.9 kebwah tu bru hb dh kire rendah..klo 11.0 keatas tu ok la lgi..sbb sy pon hb area 11++ je pling tnggi pon 12.3...nurse ckp ok jeee xde pape..

4y ago

Ye btl.. Sbb sya hb low bwh 10. 1..if ats 11 tu kira ok normal..

Asal turun 10 je. Memg kena la.. Kalau 11 dan ke atas tak kena. Tapi depends pd masalah kita jugak. If dh kerap keguguran. 11 pun dh kira low.

Saya dari awal pregnancy sampai 31week kerap jumpa doc and amik darah sis. Sbb hb rendah 🤭 takpe nurse nk check utk kite n baby jugak.

saya pon darah rendah. tapi tk ada amik darah. cuma kalau dia nk duoble comfirm dia akn amik dah. mcm saya haritu kne 😅

Sy hb low 10.5 jer...mmg kna ambk drah 2mggu skali..dh 4x ni klu xnaik jgk lps ni DR ckp ccuk masuk ubat terus. .

4y ago

Ha,ah 11 mmg oke. Tp sb dy drop week by week