Anak tak nak makan

Salam mummy. Ada tak mummy2 kat dalam nii ank 9 bulan xnak makan. Baby saya sejak 8bulan sampai skrg masuk 9 bulan xnak makan. Sebelum ni ok je makan. Sekarang suap makan 2,3 sudu elok lagi pastu dia kemam sampai ke sudah nasi tu. Hari ni try bagi taufufa lembut dgn puree kurma. Elok je dia makan tp bila part nasi dia kemam. Mummy da buntu nk buat cmne. Takkan hari2 nak makan taufufa je. Mana nak dapat khasiatnye. 9 bulan berat 6.8kg je. Tolong mummy2 kat dlm nii kalau ada yg tgh alami masalah ni jgk. Xawal sgt ke fasa baby xnak makan.

5 Balas

Anak sy pun tengah fasa taknak makan Sama la anak sy pun 9 bulan. Ada banyak sebab knp baby taknak makan. 1. Baby mengalami fasa perkembangan terbesar iaitu baby mungkin mula tumbuh gigi, baby mula pandai merangkak, berdiri dan memanjat. Normal jika baby dalam fasa teething atau dalam perkembangan terbesar tak nak makan. 2. Baby tak sihat. Contohnya baby sakit perut, demam, cirit-birit atau muntah. 3. Bayi diberi manisan atau junk food sebelum makan. 4. Bayi minum susu terlampau banyak. Jadi bayi kenyang. Pastikan jarak 2 jam waktu makan dengan menyusu. 5. Jadual waktu makan yang tidak tetap. Pastikan jadual makan anak tetap. Jadi perut anak akan lapar pada waktu yang sama. 6. Jangan skip sarapan. Sebab bila baby hanya menyusu. Susu akan diserap menjadi lemak. Dan bayi berisiko untuk obesiti. Kerana bayi menyusu, skip sarapan dan bayi tidur. Biasakan bayi bangun awal, even makan 1/2 sudu waktu pagi. Cuba tukar tekstur makanan berbeza-beza. Dan suhu makanan yang berbeza. Selain tu, apa mommy blh buat, cuba berikan anak bermain dengan makanan tersebut. Yup, memg akan bersepah. Tapi dengan bermain dengan makanan, anak akan tahu tekstur apa yg dia selera untuk makan. selain bagus untuk perkembangan otak anak. Cara lain juga, mommy boleh tambahkan kreativiti dan warna warni pada makanan anak. Cthnya: blh buat bentuk bear atau bintang. Elakkan gadget seperti tv, laptop, hp, tab atau ipad untuk anak lebih fokus ketika makan. Pastikan mood baby happy waktu makan. Dan pastikan baby tidak stress. Pastikan tidak marah dan memaksa baby untuk makan.

1y ago

Anak saya mmg dia akn makan around 10-11 pagi. Sebab dia selalu bangun lambat. Kalau kejut dia akan badmood xckop tido. Tp sebelum ni okay je dia makan. Sejak beralih bulan nii ssh sikit nk makan

tukar makanan dia. dah tau dia kemam je nasik, tukar carbo lain, sumber carbo x semestinya nasik. boleh tukar pasta mee bihun spaghetti, lps tu boleh buat finger food. bby pon sama mcm kite jugak, ada hari xnk mkn nasik. boleh ajak mkn sekali masa fmly makan. tukar texture makanan. and stop kan suap dia, bagi dia suap sendiri. bagi die messy eat. biar die explore makanan tu sendiri.

1y ago

Sekarang yg dia nak makan biskut teething rusk tu je, yg tu dia xtolak. Tapi boley ke asyik nak makan tu jee. Kalau nasi, pasta, cucur sume makan 2,3 suap pastu xnak. Oral stimulation xpenah buat. Nanti mummy try buat, tgk cemana. Memang mummy keep on offering jeee, kdg paksa jgk smpai nangis😅 sebab mummy risau dia lapar mkn sikit je

anak sy pon sme macam ni..sy cuba tukarkan menu setiap hari ganti selang dgan nasi...lpastu kejap2 offer anak makan..dpt 2-3 sudu sekali makan pon oke dah..nnti offer lagi biar kerap...

1y ago

Ohh, lepas tumbuh gigi pon ssh makan jgk laaa, igt da tumbuh gigi okay la makan😫

Anak sy pn umur ni xnk mkn. Sy bg susu je smpai sebulan kdg2 je dia mkn..skang dh ok dh setahun lebih

1y ago

Normal ke ey? Mummy risau laa takot dia lapar. Mummy da buntu nak masak apa lagi nk suruh dia makan. Makan 2 3 sudu pastu dia kemam je nasi tu. Tapi susu dia minum je.

Sama, anak dari 8 bulan reject makan sampai skang 9 bulan. Last checkup berat 6.6kg je🫠

1y ago

Aah, sama laaa. Start dia masuk 8bulan krg mkn padahal sebelum tu suka makan. Berat pon 6.8kg je 9 bulan