Anak kurang selera nak makan

Hi mommy's ada tak anak 9 bulan yg tak nak makan mcm anak saya 🥺 6-8 bulan dia OK ja makan apa2 pun kita masak. Msok je 9 bulan dia kurang makan dah ni 2 hari langsung xnak makan 😭 menyusu dia OK ja. Ada tips tk nk bg anak selera balik 🥺 saya dah penat nk buat menu apa2 dh ank tetap tolak jg 🥺 baby saya masuk 9 bulan berat pun 7.40kg je 😌#firstmom

3 Balas

kebetulan. sama pula situasi dengan anak saya. 9 bulan, berat pun lebih kurg 7.6 je, dulu semua makan, skrg susah betul nak makan. nasi, pasta semua tu dia makan sesudu dua je pastu taknak. dah buat finger food, pun makannya cuma satu, yg lain dibuang kebawah. haha sabar jela. tp anak sy dia suka buah, bagi jela buah apa pun, mesti dia buka mulut 🤣 taktau la fasa apa ni, tapi memang kena banyak sabar. kadang lebihan nasi tu sy buatkan lempeng. punyala sayang nak buang. sudahnya sy yg makan 🤣🤣 anak sy baru nak tumbuh gigi bawah, tktau la sebab tu ke apa.

2mo ago

Skrng sya dh tau knpa ank sya xnk mkn ☺️ dia tumbuh gigi ats sis. Ni pun tngh demam 😌

Anak saya masa tumbuh 1-4 gigi ok je makan. Ni nak tumbuh gigi ke-5 jadi susah nak makan dinner. Mungkin yg gigi ke-5 ni sakit sikit ke entahlah. Bfast lunch snack ok je makan. Anak umur 9 bulan juga. Tapi lagi kurus 🥲 6.7kg je. Lahir 2.3kg jadi growth dia agak slow. Saya rasa ni hanyalah fasa nak tumbuh gigi. Kita keep offering je makanan. Dia makan ke tak makan lain cerita. Oh pastu anak saya kalau buah makan banyak. So kalau nasi, roti, pasta dia makan seceot je, saya akan offer buah banyak sikit. Maybe boleh juga tambah buah dalam oats/yogurt.

baby saya sama macam sis.. semalam dia makan tapi sikit je. hari ni tak nak makan langsung, minum susu je. sekarang fasa tumbuh gigi atas, jadi saya bersangka baik baby tak nak makan sebab gusi dia x selesa

2mo ago

Btul lh sis ank sya tumbuh gigi ats ni tngh demam ptutlh dia xnk mkn 🥺