Kena marah dengan nurse

Salam mummies, ada tak pengalaman kena marah dengan nurse? Sy baru je kena marah dengan nurse sebab sy punya fetal kicks kebanyakan cukup 10 pd jam 3-5 pm. Dia kata lewat sangat dan baby kurang gerak padahal dah sebulan sy kira dia tak pernah pulak tegur. Dia cakap sy tak pandai kira la dengan nada marah. Kita ni first time mummy kalau memang betul sy salah kira, patut dia tegur cara baik. Emosi juga sy lalu sy pun tinggi suara balik. Tapi bila ingat dia kena bagi suntikan tetanus, sy mengalah aje. Tapi sakit juga dia cucuk. Injection paling sakit pernah sy rasa setakat ni. Benda lain takde isu, gdm, hb, bp semua okay. Kalau dia stress sy pun stress jugak kerja. Sy pun penjawat awam macam dia. Tolong legakan hati sy sebab sy nak kena jumpa dia lagi 😭

27 Balas

Ni mesti nurse kk en ? Haritu i kene covid so terpaksa kena g kerajaan i checkup kt swasta , i xbukak buku kt kerajaan…disbbkan covid i i terpaksa kena g keraajaan jugak sbb swasta xterima covid en , so i g…nurse minta buku pink i xde so die pon haa meroyan laa dok maki2 , time tu kene jumpa dengan docter , docter suruh kuarintin je kt rumah sbb x kritikal , time i dh boleh balik tu…i bancuh nurse tu🤣nasib lah pakcik i docter…so die amik no badan nurse tu so nurse tu kene gantung kerja and bg amaran…pada ibu2 yg checkup kt kk atau bakal bersalin di kk , kene sabar la , kalau mcm i jenis yg naik kepala skali🤣 nk takut apa amik no badan die senang😅 so boleh jumpa org atasan

Nak ikutkan OK je pun sebab, dalam tempoh 12jam tu baby ada kick.. Dan cukup 10 gerakkan, yelah kdg baby tdo.. Cam sy ada sekali tu settel jam 12 lebih, nurse sy x marah la,.. Dia anggap sy tersilap cara kira sbb masa tu masih baru lagi.. Bkn sbb apa, tapi nurse bagitau kalau 3 jam dah settel tu kira cepat Sgt, risau baby ada problem kat dlm.. Terbelit tali Pusat ke apa...kalau lama Sgt baby xde kick, dia suh kejutkan sampai ada rasa kick.. Setakat nie syukur alhamdulillah, dapat misi yg baik kat sini.. Tapi xdi nafikan ada juga jenis yg mcm sis sebutkan tu, mana2 pun ada.. Apapun sy doakan Semoga dipermudahkan segala urusan, baby & ibu sihat hendaknya .. Aamiin

sy pun ada pgalaman kena sound dgn nurse . hal yg sama lewat complete fetal kicks . selama sy berklinik dgn nurse tu x pernah dia marah . tiba2 ja hari tu dia marah. tekejut juga la . ada ibu yg lain lagi time tu. malu juga skejap . patut dia explain nicely lah dkt yg first time moms ni kan . since dari hari tu , appointment yg seterusnya sy tunjuk muka garang sikit sbb dah tak hormat mom . and then baik balik pula kat kita . so now hopefully dia akn baik until sy give birth nnt 😅 it's okay sis jgn layan sgt perangai nurse tu . sis tunjuk ja sis garang sikit 😅

Hai sis, saya pun bernasib malang jugak dengan nurse kk dari first appointment sampai lah last saya pergi masa 24w lepas tu tukar swasta sebab hati dah tak tahan sangat asyik kena marah walaupun saya tak ada apa apa masalah pun sepanjang check up tu. Saya plan lepas bersalin saya nak report nurse tu dekat sispaa sebab bagi saya (setuju dengan sis) yang kalau dia stress tak perlu lepas pada patient sebab itu memang kerja dia and aduan saya bukan berniat jahat tapi untuk penambahbaikan. Saya doakan sis diberi kekuatan untuk jumpa dia sampailah bersalin.

1y ago

Sokong sis. Sy pun ada plan nak report sispaa atau masukkan dalam kotak aduan kk tu lepas sy dah bersalin. Memang taknak perbesarkan isu dan takde niat balas dendam tapi tak baik buat patient macam tu. Harapnya dia sedar dan tak buat pada orang lain

nurse saya so far okay saja kalau kiraan habis lewat. setakat ni 2 kali nurse semak buku and nurse tanya paling lewat pukul berapa complete. saya cakap je la dalam 7.30pm+-. saya explain kenapa lewat dan nurse pun okay saja. bukan saja² kiraan tu lambat complete. nurse sendiri ada cakap, kalau kita selalu bergerak & active kadang² tak rasa sangat baby gerak. mommy bawa bersabar ya. geram, stress kejap² saja jangan lama². fikir yang happy² saja untuk kesihatan mommy & baby. 🥰 saya doakan, baby dan mommy baik² saja.

Sis, kadang2 sis kena buat muka garang sikit..... jgn bg muka.. kita xcari psl dia nk cr pasal apahal.. sy pnh kena skli kat wad, nak discharge.. suami xsempat amik ubat.. nurse tu sound2 sy ckp "klo xamik ubat mcm mn kt nak tahu u mkn ubat ke x" Sy auto jawab, klo sy amik ubat, bawak balik, mcm mn nurse nak validate sy mkn ke xubat tu? Jadi apa mslh dia? Sume pn bergantung pd tanggung jawab... Satu kaunter "gelakkan" dia.. selalu nurse mcm ni, dgn kwn2 pn bermasalah. Sis kasi je dia klo ada peluang.

aik. nurse sy okay je. baby sy lg random. kdg2 settle around 2-5 pm. klau weekend lg lewat sbb sy kesana sini dgn sy tertido lg sume dh bangun baru smbg kira. nurse sy yg penting baby cukup 10 by 9 pm. pastu if baby kita jenis aktif time nk tido or lewat mlm kena alert jugak. if ttbe x gerak time yg tgh malam kita tahu dia aktif tu wpun dh cukup 10 gerakan haritu, pergi je hosp or klinik utk scan. x rugi ape pun

Pernah sekali je check up dkt kk, layanan mcm sampah, kita ni dh lah pregnant emosi pon tk stabil lg dia nk marah kita yg pregnant anak sulung ni so bnyk pengalaman yg sy tkde. Balik tu mengadu dkt suami kt dlm keta terus suami suruh tukar swasta, smpai skrg dh nk masuk 38w, senang tk payah kena bebel tk payah tggu lama dr nurse pon baik2, checkup pon tk bnyk kali mcm dkt kk.

kalau nurse tmpt sy ckp standard tu la waktu nye. kalau 7 ke ats tu risau. alhamdulillah. KK sg rengit the best. nurse sume friendly and sntiasa mengingatkan pape. tak de pn marah². memang syok KK sg rengit. kalau ada pape slah ke, dorang tgor elok je. and bg taw pape pn ok. KD mse anak 1st ok gitu je. kalau kte slh kira, dorang tu terangkn la cara betul.

erm.. nak buat cmne klo baby aktif mlm.. mcm sy dah berhenti kerja.. bgn pn lmbt sbb mlm xlena tidur.. bila lambat, bby pn gerak lmbt.. penah sekali haritu, sy follow up pakar n lps tu kne warded.. saya "lupa" sgt2 nk kira.. elok je doc MO siap tlg buat ctg, sama2 kira wkt tu.. sbr jela sis.. mental kot nurse tu kena buli.