24 weeks kaki bengkak. Normal ke?

Salam and hi mummies. 1st time mummy to be here. Nak tanya and please share pengalaman mummies. Normally kaki start membengkak week berapa ye? I baru masuk 24w. Tapi kaki dah start macam bengkak. Normal ke? Risau pula if bengkak kaki ni abnormal symptom. And camne nak kurang atau elakkan bengkak kaki tu ye?

2 Balas

waalaikumussalam hai mommy. 3x pregnancy tak pernah kaki saya bengkak dan setiap kali checkup nurse akan tanya ttg kaki bengkak sebab kaki bengkak ni symptom kepada pre eclampsia dan edema. nak cakap lebih pun saya tak pakar 😅 mommy cuba baca artikel yg saya share ye https://www.majalahpama.my/kaki-bengkak-masa-hamil-boleh-dikawal-dengan-7-tips-ini-tapi-kalau-bengkak-sebelah-itu-tidak-normal/

doc ckp kalau kaki mbengkak tak normal.. kalau tidur cuba letak kaki tinggi sikit, letak bantal 2-3 kat bawa kaki.. biar kaki tinggi dri bdan.. biar darah mgalir balik ke jantung.. tiap kali kaki sy bengkak sy buat bgtu sis, alhamdulilah bengkak surut.. #27w