Malu

salam mommy² semua..nak tanya pd yg brpengalaman, maaf utk soalan ni..mse nk bersalin nti punggung dan ke bawah mmg akn di 'bogel' kn ke???atau ade kain yg ttup kaki?

16 Balas

Dlu sy mase first anak mmg fikir mcm2.. Merata2 tempat cari doc perempuan sbb aurat kan plus malu.. Ade pulak cite pengalaman doc2 intent ramai2 tgok doc jahit bawah kite. Lagila sy seram. Alhamdulilah berkat usaha tu sorg nurse or doc laki pon xde cek sy sblm and slpas bersalin.. Anak no 2 pon mcm tu mmg cari doc bersalin perempuan dan alhamdulilah kebetulan nurse2 yg bertugas mase tu semua perempuan. Harap2 no 3 ni mcm tu jugakla.. Amin..at least klu dgn perempuan xdela segan sgt.. Diorg pon da lali tgok benda sama 😂

Sy dulu dia lapik ja kain pink tu atas kita. Asyik terselak2 sbb dia lapik ja, husband sy gigih dok tolong tutupkan waktu sy layan contraction. Bila sakit tu, mmg x kisah dah kain tu terselak ke apa, sbb mmg sakit gila. Nasib baik sy beranak nurse sorg ja sambut. Ada juga doc laki, dia dtg seluk ja nak tgk bukaan. Oh sgtlah x selesa.

4y ago

Sama kita sis time d seluk tuu... ndak selesa memangg, ndak sukak lagii

dlm labour room spital baru ni nurse tutup dgn kain batik je.. lupe pulak nk gunting buat kain batik lepas.. terasa jugak serabut sbb nk pusing kiri kanan husband tlg tarik tutup bontot..😂 tudung pun xtau kemana dh time tu, pkir wt pe nk tutup kepala klu kt bawah terbuka ..😅

4y ago

kann..haha.. mula2 ok lg..lama2 rasa cm urghh.. nk2 lg time dtg sakit tu..mmg cabut terus.. pas siap semua, bgn cari tudung, rambut tu da rope hantu kaklimah dah😅😅

Pakai kain mcm kain batik tu. Sy dh la kurus. Kainya luas. 😂 Bersimpul2 pakai kain tu. Dia selak je kain tu masa bersalin. Lpas tu dia bg kain baru letak atas kita. (lpas dia jahit). P toilet, cuci darah, kena kencing, pakai pad suma, tukar baju kain. Sbb habis da lekat darah

4y ago

Yeke.. kesiannya.. nak2 time pkp

Selak kain je sis..ada time kain tu dia letak atas badan kita..kalau c zer..sblm masuk ot room nurse cukur bulu kat bwh tu..walaupun kita kata dah cukur..tu prosedur dia..nurse tetap akan cukur.nak malu pun..x de arah dah..sakit nak bersalin kan..tawakal je lah..

4y ago

Tak tau la..semua hospital atau tak..sbb tu sblm sampai due..kena cukur buang bulu2 kat bwh tu..memudahkan urusan kat hospital.. N time x sakit memang malu la jgk..kalau doktor lelaki yg chek kan..saya mintak doktor ppuan..tp x de la pulak kerja masa tu..redho je la..masa sakit..x hirau dah..laki ke ppuam doktornya..asalkan semua ok hu..hu..

Kita ada pakai kain hospital nanti , tapi tu lah kalau dah sakit dah tak pk ape dah . Macam saya siap nurser tu tlg cukurkan sbb emergncy caeser 😅 . Perot dah beso dah x nmpak dah kita nak cukur sendiri

Time tu nanti dah tak kisah dah kain terselak ke apa dik🤣..sakit punya pasal..tapi takde lah kita dibogelkan..nti kain yg kita pakai tu diselak je time nak kena seluk and time baby nak kluar

4y ago

huhu..risau sgt mcm2 fikir..malunye..😂 okey sis tme ksih..

Mase msuk lr slin pakai baju je..pastu dorg selimutkan kaki..nk bslin mmg pakai baju hosp je la..time to xde nk malu da kalo sakit da dtg

Haha. Selak bawah jaa. Masa tgh sakit tu. Ta malu dh aih. Ta dan pikiaq dh bab tu. Pikiaq nk beranak ja dah.

Dr selak kain je sis. Anyway, soalan dari anonymous tapi yang reply tak anonymous pun😂😛😂