39 minggu bayi kurang aktif

Salam mommy , nak tanya kena pergi hospital ke kalau baby kurang aktif ? Sebab biasa 2 jam mcm tu dah ckup gerakan baby. Ni dah 3 hari mcm kurang aktif . Klu start pukul 9 pg pkul 4 5 ptng baru cukup gerakan . Biasa kalau dia gerak timbul ii perut ni . ? skarang mcm tak rsa sangat bila dia gerak . Perlu ke pergi hospital dengan segera

6 Balas

contoh.. start dri 9pagi hingga 5ptg baby sis gerak 10x...lebih kurang setiap hari macam tu... ttbe one day, dah jam 5 ptg baby xckup gerak lagi... walaupon xckup lagi 12jam..sis kene g hosp da... g hosp nati cek ctg, nurse akn suh kite kira ckup x 10 gerak n last kol bape... dlm 12jam tu.. slalu kes baby kurang gerak dri gerakan rutin, akan kene tahan wad.

Baby tak ada ruang tu dia kurang aktif.kalau dia tak siap 10gerak dalam 12jam baru pergi hospital.kalau tak pihak hospital marah.. misalnya kalau awak start kira gerak dia pukul 9am,kiralah sampai 9pm. Tak cukup 10 terus pergi hospital bagitau baby kurang gerak.

5y ago

Nurse sy ckap kiraan setiap jam strt dri jam 9pg..Everyday ckup 10x jam 6pm..Klau dah dekat due tu mmg baby xckup ruang nK bergerak kt dlam..Tapi klau lebih dri 9pm x ckup 10, better p trus hosptal..Tkot ap2 jdi plak nnti..

Pergi ja sis , biar doc monitor kitaa . Lgpn sis dh 39weeks . Pegi yaa sis , jgn tggu2 . Dia kt dlm kita kt luar , tak taw mcmana . Sy trauma bab2 mcm ni

Cuba minum air sejuk/berais . kalau dah sarat, baby kurg gerak sikit tapi kalau sis risau , better pegi hospital cek jantung baby

Kalau kira tak cukup gerakan, trus je refer klinik atau hospital. Risau ape ape jd kat baby.

yerr sis bgus p hospital terus..lagi selamat jika kene cek btul2😀