Baby kurang gerak

Hai mommy. Ada tak yg baby dia kurang gerak (tk ckup 10 kali gerakkan) dalam sehari ? Saya dah 30week tpi baby gerak paling banyak 8 kali sehari. Tapi bila malam lepas pkul 9 tu selalu dia akan aktif smpai lah wktu kita nak tidur tu dia aktif. Cuma siang dia kurang aktif. 🙍🏻

4 Balas

saya pernah tanya nurse incase kalau baby jenis aktif malam tp siang kurang nak buat mcm mana kan, dia jawab kita memang kena cuba trigger baby utk gerak jugak utk ckupkan kiraan 10x waktu siang tu. contohnya minum air sejuk ke, air suam ke, usik2 perut ke kiranya mcm kita kena kejut dia jugak utk bg dia gerak tu🤭.. klau cara saya selain minum air sejuk, saya suka baring telentang atau mengiring sekejap2. kadang2 boleh rasa dia tendang atau gerak. mungkin sbb sempit 🤣 klau sis dah usaha tp baby still tak gerak2 jugak, memang sgt perlu utk ke hospital sbb kita tak tahu kan ape yg berlaku dalam perut 🙈

Cuba psg lagu. Cr kat youtube, letak dkt perut. Baby akn gerak bila dia dgr. And depend on lagu, sometimes buat dia slow down gerak. Baby sy 27 mnggu, suka gerak tgh2 mlm time mummy br nk tidur. Kuat pulak tu. Rs mcm nk tnya je: Pegi disko ke baby??? Tp bila sy psg lagu lullaby and letak dkt perut, dia akn slow down then stop. Mcm anak pertama, tiap mlm sy psg lagu dkt perut or bacaan surah Ar-Rahman. Bila dia keluar, osg lagu atau bacaan surah br dia akn tidur nyenyak

Saya pun mcm tu, kdg2 pukul 6petang baru 7 or 8 kali gerak. So lepas balik kerja, saya relakskan badan like baring angkat and kaki tinggikan sikit. Takpun, saya pasang lagu fav baby. Nnt dia akan gerak

Siang kurang aktif sbb mungkin awk byk bgerak. Dan patutnya klu xckup 10x kena pi hsptl ya. So pls kira betul2..time siang kena rajin kejut bby. Klu buat btul2 pkul 5-6pm dh boleh complete 10x

2y ago

Kalau kita usikusik perut lepastu baby gerak slow je, boleh dikira gerakan juga ke ya? Sebab kalau ikut slow tu saya cukup 10x. Cuma malam baru dia aktif dan kuat