Anak lambat brcakap. Supplement ape yg sesuai?

Salam mommies. Ank sy dah 1thn 8bulan tp msh lmbt brckp. Die mmg da bole sebut few words...plg selalu sebut 'ibu'. Die jrg brsuara...tp bersuara tu slalunye mmg msh kiar bahasa baby la. Die klo nk sesuatu...die lebih pada gesture. Cth klo nk sesuatu die akn tarik tgn kite, mengendeng smbil merengek2, angkat tgn suruh dukung. Ade yg kate normal je...ade yg kate ank dah ptt bolesebut 50 words. Sbg ibu sy stress. Sy nk anak sy cpt & petah bercakap. Sy terfikir nk bg supplement utk ransang minda ank spy cpt brcakap. Tgh survey2 ni. Mommies bole cdgkn ape supplement yg bgs? Share kan review sket☺️ thanks

2 Balas

1. itu mmg masih perkembangan yg NORMAL. kalau anak dah 3 tahun masih belum cakap, itu baru kena rujuk pakar terapi kanak kanak. 2. rangsangkan minda anak dengan aktiviti. pretend play, sensory play, messy play, membaca etc. anak perlu gunakan senses seluruh badannya untuk belajar. kerapkan bawa dia pergi grounding, pijak tanah, main pasir. boleh google untuk contoh aktiviti. 3. sebagai parents, jangan letakkan expectation yg tinggi terhadap anak. “saya nak anak camni, saya nak anak camtu”. itu toxic terhadap anak. setiap anak ada perkembangan sendiri. tak perlu compare dengan anak lain. itu ujian buat ibu bapa supaya bersabar dan cuba bantu anak dalam perkembangan dia. 4. cuba dengan beri anak makanan yg berkhasiat untuk perkembangannya; buah buahan seperti berries, ikan (omega 3), kacang/peanut butter no salt/sugar.

Mana ada supplement untuk pertuturan. Kerap Berbual dgn anak dgn bahasa penuh dan lengkap. . Masa berbual dgn anak, pastikan ada eye contact. Mata ibu ayah kena sama level dgn mata anak (rendahkan diri bagi anak tak mendongak bila berbual dgn kita). Peranan ayah lagi bagus dlm latih anK berkomunikasi.