Just Sharing...

ank speech delay... slh satu kerisauan ibu bapa. sy ade sedikit tips yg sy amalkan pd ank2 sy, alhamdulillah bhasil.. 1- sy selalu bcakap dgn ank sy seawal die lahir lagi... 2 - bila ank sy mula pandai m'agah ( seusia 3-4 bln) sy sll sebut pkataan simple like ibu pd tapak tangannya... tujuan utk bg baby rasa gerak bibir sy. 3 - bila ank sy mula bcakap, sy sll pbetolkan pcakapanya yg pelat supaya tdk pelat... bercerai pamper seawal usia 10 bln... ya, ank sy bercerai pamper pada awal usia 10 bln... perlukan kesabaran dan kerajinan sebenarnya. 1- tiap 1 @ 1/2j sy akn tny (nk shhihi @ nk uk uk). simple words utk die fhm... masa tu pon ank just blh sebut words yg simple je.... 2 - bila malam rajin bgn atur die kencing ( tgh syok tidoq dgr ank mcm ade bunyi2 sy akn bgn buka sluar then bwk die p toilet wlupon mata die pejam time tu... smbl duduk tunggu die kencing @ x tu blkg certa.. lbh kurang 1-2 minit jgk lah sy akn buat bunyi shhhhhh utk bg die kencing). 3 - andai kata die tkencing @ tberak dlm seluar sy akn ckp die ( lps ni kalau ibu xtny tp adk nk shihi ke, adk nk uk uk ke.. adk bg tau ibu... klu adk shihi dlm seluar ibu cubit adk.. padahal xcubit pon). Putus Susu.. ank2 sy xpnh minum susu formula since lahir sampai skrg... sbb xpnh minum susu formula ank2 sy cukup alah dgn susu formula... sama mcm ibu2 lain jugak mcm2 cara sy buat nk bg putus susu... last sy guna pdekatan pujukkan, sy kata susu ibu basi, susu ibu busuk.. bila ank sy isap then die mbuang sy akan kata sbb die minum susu basi... then sy tukarkn susu dgn horliks @ soya... tiap kali dir minta susu, sy suh die minum air horliks @ soya dlu...then sy akan lyn die sampai die tlena tnpa myusu... hampir satu bulan juga lah nk bg die tbiasa... berkat sabar n rajin bhasil... now sy preggy ank ke3... insyaAllah yg ni pon alm ikot jejak lgkh kakak diorg.

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Good info sis. Thanks for your sharing ❤️

4y ago

wc sis... 😍😍😍😍

boleh try nanti ni. 😍 thanks for sharing

4y ago

wc sis...😍😍😍😍 insyaAllah.