anak 1thn 4bln masih belum berjalan

Hi mummy,ade x ank mummy2 yg seusiaanak sy masih belum berjalan? Anak sy ni sangat liat ntuk btatih..die bole bjalan 4,5langkah then dia akn duduk pastu merangkak..die mula merangkak pada usia 7bln++..tp kbyakan ms bile suruh btatih,die akn bjoget senyum2..then merangkak jgk huu normal x ank cmni? Kakak die sbelum ni x macam ni pon..skrg sy hamil plak..so nk sgt die cpt2 jalan sbb xlarat nk dukung bile nk g hantar dan amik kakak die dr skolah huu Harap mummy2 sudi bg tips untuk sy..tq

10 Balas

X sama tumbesaran anak2..ada yg ckp dlu bru jalan..ada dpt kaki dlu br tau ckp..anak sy 1y1m tau jln dh tp da 2y8m pn sepatah2 ckp..x sama...yg penting jgn beza2 anak awk dgn org..nt lg awk stress...

4y ago

Btl jgn compare..ibarat dukung 2 org skali kan...mcm ni masa dia berdiri tu..awk umpan dia dgn makanan..jarakkan dlm 2 3 tapak utk prmulaan...kalau dia nak makanan tu nt dia jalan...or mula2 awk pegang tgn dia paksa dia jln...insyaallah..lama2 dia biasa...

Biasalah, kdg baby ada yg jenis malas. Jgn push sgt.. kesian dia.. nanti dah 18bulan keatas okey lah tu. Rajin rajinkan latih dia berjalan je.. pimpin tgn dia selalu even dlm rumah pun..

Alahai bijak budak ni. Joget mahu jalan tk mahu ye. No worry sis, stp perkembangan tk sama. Dia bole jalan tu. Sbb sis ckp 4 5 step dia jalan then merangkak..its okay lah tu

4y ago

noty lbey bdk btuah ni hihi InsyaAllah nt die ready dia akn jalan kann..hope cpt2 la die bole jalan😊

Normal,sis....pgi2 sis try getel baby punye tempurung lutut,selawat 3 kali..getel lembut2 je..inshaAllah...anak sy 9bulan dah laju...petua mak sy...

4y ago

Tq sis utk petua tu..sy try nt😊

Sama mcm ank sy..bkn x blh berjalan tp mcm takut..klu kt dinding laju je jalannya..1thn 9bln br betul2 blh berjalan..

4y ago

👌

Ank sy sethun 6 bln br pandai jln... x yah risau la.. x sume ank sama perkembngan...😊😊

4y ago

Baik sis,tq😊

Dia tak ready lagi tu. Jangan stress mommy. Sepatutnya umur ni dah boleh jalan. Rujuk Dr ye.

4y ago

Ok tq sis..sy xstress,tp tenaga da kurang sjak pregnant ni huu

Normal sis. Pagi2 try bawa baby pijak air embun u Ada Kat atas rumput. Selawat 3kali

4y ago

Alahai rumah tgi la sis..huu Xleh nk try petua ni..btw,tq bg petua tu😊

Anak saya 11 bulan dah jalan

4y ago

Cptnye die..skrg cnfirm byk adegan kejar mrngejar ngn ank😄

Normal je tu