ganti puasa

salam mommies yang beragama islam. saya nak tanya berkaitan puasa. saya mengandung 30++ weeks masa puasa tahun ni (2022) dan ada masuk wad. jadi saya tak puasa selama 7 hari kerana risau keadaan bayi. selepas bersalin (hingga kini) saya menyusukan bayi. boleh tak bagi pendapat cara untuk ganti puasa sebelum mac depan (2023) sbb dah masuk bulan ramadhan kan?saya nak try ganti tapi risau susu drop. harap ada yg boleh bantu

2 Balas

kalau xlarat puasa full straight 7 hari..puan try puasa isnin khamis..msih sempat lagi.mcm takut susu drop ms sahur tu puan mkn nasi dan minum air kosong seckupnya..serta amalkan minum air rendaman kurma masa sahur..sebelum tido rendam 3 biji kurma siap2..nnti ms sahur boleh minum ..susu ok tak drop..cuma kita rs penat sikitla lepas susukan anak..sbb biasa blh makan lepas nyusu sbb cpt lapa n dahaga..tp ms puasa xblh..tp kalau dh try xblh juga alami hydration ms nyusukan anak.memudaratkan puan..blh je ganti puasa kemudian.lepas anak dh stop nyusu bdn baru gnti...jnji jgn lupa byr fidayah dan ganti puasa pd ms akan dtg...mg dpmudahkan segalanya .aamiin..

Saya sedang ganti puasa 29 hari, dan dah selesai puasa 13 hari. 16 hari to go. Dan saya fully bf anak saya. Saya ikuti pengalaman ibu2 di TAPS ni. Memang risau nak mulakan ganti puasa dlm tempoh menyusukan anak. Saya ketepikan risau tu dgn: Niat kerana Allah Tawakal Sahur berat (nasi, lauk, sayur, buah, susu dan oat/roti serat/biskut kering, kurma, air kosong min 500ml. Lewatkan sahur Jangan banyakkan aktiviti utk elakkan letih. Banyakkan rehat, tenang, happy Susukan anak mcm biasa

2y ago

Oh, masa bulan saya puasa sekali seminggu. Lepas tu Isnin Khamis.. Kadang tak konsisten. Bulan 12 ni saya mula selang sehari ganti puasa. Badan dan minda pun dah biasa dgn puasa selang sehari. Alhamdulillah.