Persediaan Emosi Menerima Kehamilan

Salam mommies semua. Saya tengah pregnant.. Saya baru je tahu beberapa hari lepas. Ini anak no2, in shaa Allah.. Sejujurnya saya tgh ada isu dengan suami (bukan isu besar) tapi isu yg buat saya tak ready nak terima anak lagi. Saya terkejut sangat dengan pregnancy ni. Saya belum pergi check doc... cuma masukkan date dekat apps ni je. kiraannya dalam 5w Saya tak bgtau sesiapa pun lagi. Saya punya period mmg biasa lambat 4-8 hari dekat apps pun baru je detect lambat 6 hari tapi buat saya nak check sbb susu saya drop terukkk sangat. sedangakan saya jaga jadual pam semua. anak sulung saya lagi 4 bulan cukup 2 tahun.. saya tau susu ni bukan lagi keperluan utama dia tapi saya tak ready nak putus susu. ada tak mommy yg pernah lalui macam saya? saya nak mintak kata semangat. saya tak ramai kawan.. family pun bukan jenis senang bercerita. saya happy , tapi dalam pada masa yang sama celaru juga. saya sangat2 tak ready . Saya risau kufur nikmat sebab tak bersyukur dan Allah tarik balik rezeki ni 🥲

3 Balas

sy ank first bru 8 bulan da mengandung nbo 2 ..skrg yg first 1y7m, second bru nk msuk 2 bulan ..mencabar jugak la nk jaga ank first dgn sarat mengandung...bila da bersalin pon penat nk jaga dua2 ...mmg kdg2 penat, emosi tak stabil ...tapi nak taknak kene kuat and sabar ..sy cuma fikir skjp je nti dorg da besar ...percya la nti dorg da besar kita rindu pulak ..ank first msuk setahun pon sy sedih rse mcm cpt sgt dia besar..ni da nk dekat 2 tahun lagi sedih ..rse tak puas nk main dgn dia masa baby tu...mmg kcik2 ni kita penat kdg2 smpai ngis sorg2 ..tpi sy mmg suka je bersalin rapat sbb pkir kesian ank first tkde kawan main kt rumah walaupun dia sorg je mcm kapal karam rumah bersepah 😆 ..apa pon kita kene kuat n happy untuk ank .. percaya la anak ni rezeki ... selagi kita jaga amanah Allah ni dgn baik, insyaallah akan ad kebaikan dan rezeki utk kita❤️ btw, sy dri dalam pantang byk buat semua sendiri sbb org tua da tk sihat..sy cuma btul2 rest 2-3 hari lps bersalin je sbb baby kne tahan wad ..lepas tu msak sendiri, kemas rumah mcm biasa jee ...ank da nk msuk 2 bulan pon msih bgun susu 2-3 jam skli and sy mmg buat smua sendiri tanpa bantuan suami pon ..so da nk dekat 2 bulan tk ckup tdo ..nk tdo siang kjp kdg kne layan si kakak pulak ..bila dorg tdo kne amik masa utk kemas rumah kdg ..

wsalam. firstly, tahniah ats kehamilan. bukan mudah utk dpt rezeki mengandung...ada yg bertahun2 baru dpt merasa. pd sy, Allah tahu apa yg terbaik utk hambaNya. Dia pemberi rezeki, jadi Dia takkan beri klu awk tak mampu. pnglmn sy hamil masa ank sulung ngam2 setahun, masa ni sy dh mixed feed ank sbb bkerja. dktr nasihat wean off ats faktor parut czer sakit ngilu bila wktu menyusu. perjalanan pregnancy dipermudahkan, sy slmt bsalin no 2 pd 01/2024.

2d ago

Setuju. Allah tak bagi kalau kita tak mampu