sekadar sharing

saya sedih sangat baby tak mahu direct feeding .. asal offer je mesti dia meronta ronta.. baby baru 1 bulan 1 hari.. ya Allah sedih rasa sbb sy lambat ajar dia df.. susu badan pun dh drop sangat.. bila pam pun sikit aje yg keluar.. mcm mne saya nk buat ni? rasa gagal sangat 😞

8 Balas

Selagi ada susu, selagi boleh df selagi tu cuba mommy. Buat skin to skin sekerap mungkin. Ibu pakai panties sahaja n baby just pakaikan pampers. Buat je hari2 nanti baby akan kenal balik bau ibu. Time nak df baby yang kuat meronta, cuba ibu bedungkan baby half / full bedung mana2 ibu rasa baby selesa. Yang penting mindset kita. Happy jangan stress. Jangan memaksa. Sebab baby cepat terasa bila kita terlalu memaksa. Susu badan drop sebab kita tak ada ransangan. Keep df baby nanti signal yang dihantar ke otak akan keluarkan hormon. In sya Allah susu cukup untuk anak. Kalau rasa sejam sekali kena menyusu, keep on. Susu ibu memang cepat dihadam oleh baby sebab tu baby kerap lapar. Semoga dimudahkan urusan kita ibu2 bf 🥰🤲🏼

sye bagi susu badan guna botol , cara sye sebelum sis pam minum air masak dulu , lepastu sis cuba buat urutan . kalau rasa ada ketulan tu , itu laa punca susu keluar sikit . jadi sis buat urutan , tuam bahagian yg ade kentulan . dari segi permakanan/minuman , sye amalkan lobak putih , susu panas , air suam , sawi , barli dan kurma merah . sis boleh try klau nk bnykkan susu badan 😉 sye share dari apa yg sye buat sepanjang sye berpantang 30 hari ni

sama la dgn sy. anak xnk sgt bf. mcm2 cara dh buat. check doc ckp ank tongue tie (lidah pendek). jd lekapan tu agak susah dan x puas susu. sy redha jela skrg bg susu formula dlm botol.

3mo ago

Boleh. Anak first saya ada tt juga. Once tahu, terus cari klinik untuk release tt tu.

sama ngn sy sis .. mmg xnk langsung.. sy pam.je bg bby.. sedih juga org ckp kita malas bg df pdhl dh usaha n.kesian tgk bby nangis sbb lapar.. jnji bg susu kita juga ..

Sis boleh try buat skin to skin dgn baby. bagi dia kenal balik bau mommy dia. buat setiap hari. then cuba juga utk bf lepas skin to skin tu.

sama sis, anak sy juga tak nak direct bf..sedih sgt, pam juga sikit saja kluar

dah check ke kot baby tongue tie yg menyebabkan dia tak nak df?

Bg time dia mamai sis