Melecet celah kelengkang

Salam mommies semua. Saya 29 weeks and melecet celah kelengkang peha tu. Mungkin sebab kenaikan berat badan. Terasa pedih & sakit bila nak jalan..Cemana ya nak kurgkan? Bagi lega sikit. Apa yang ibu2 gunakan kalau pernah alami macam ni?

9 Balas

4mo ago

Saya mengalami melecet di bahagian line bra. Pedih yg teramat sgt dengan keadaan cuaca panas skrg ni lagi buat saya makin berpeluh & rasa makin melecet… dah letak bedak merah tu dia jadi kering & kulit tegang, bila tersentuh semakin pedih… perlu ke doc ke?

Hi sis, saya baru 19w2d tapi saya pon dah start naik ruam celah kelangkang even though badan saya tak naik mana. Normal je tu sis, kalau saya everytime after buang air saya akan lap kering bahagian bawah dengan tisu or kain baru pakai seluar balik, and saya jugak always sapu lotion kat area situ

kalau sy time pergi berjalan keluar pergi belanje ke atau saja jalan jlan memang akan melecet kat kelengkang tu...tapi bila kat rumah sy lepas semua pakaian dalam untuk keselesaan sendiri n pastikan lepas buang air besar or kecil kita lap dulu bagi kering ...

Kalau sy letak nappy rash punya baby tu sis haha. Pastu pastikan guna panty besar. Tak pun, letak bedak. Jgn bagi oil atau basah yg sebabkan kelengkang tu lembab

4mo ago

Btl tu dlu sy letak oil makin teruk jd..sy guna nappy rash baby baru ok

Sy pernah mcm tu..elak pkai panties dlu, pkai ala2 mcm boxer.. sy letak bedak & nappy rash cream anak.. bukan letak sekaligus, sy letak selang seli

sy plak 29, dh kluar susu kri knn, xde la bnyk xsmpai la stitik tp kluar dh la normal je kan?

sye pun mcm tu,tapi sye letak bedak merah baby tu mlm tak pakai spender

Letak minyak kelapa kak ….. beli je dekat watson atau gardian pon ada

saya pakai sudocream atau bepathen.. nappy cream bby la