Tak Minum Susu

Salam mommies semua. Ada sesiapa kat sini yang alah minum susu tak semasa hamil? Apa yang mommies minum ya utk gantikan susu? Sy dah 19weeks dah. Awal2 dulu je try juga minum sbb sy mmg alah dengan susu. Tapi bila asyik muntah je terus stop.

14 Balas

Sy pregy nie pn xleh mnum susu... Dh try mcm2 brand ngn beli yg perise n kotak, tetap xleh... Sy perasan, slalu sakit blkg n gusi berdarah... Mse tu dh msuk 3 bulan kndungan... Sy try ambk supliment obimin ngn obical... Alhamdulillah, lpas tu nk Kate ade sakit blakg tu cm jarang sngt... Sbb x perasan sakit dh... Hahaha, n gusi pn perasan xde berdarah dh... Ade pn skit2 je, tu pn jarang...

4y ago

Tulah kan. Skrg ni tgh try minum susu soya.

Haha. Saya ingat saya sorang je tak minum susu. Rupanye ramai jugak mom to be yang tak minum susu. Saya sekarang amalkan fresh milk je. Tu yang boleh masuk pun. Kalau susu tepung memang keluar balik jawabnye. Beli susu yang kotak kotak kecik tu. Senang masuk. Susu berperisa pun takpe. Cuma kandungan gula tu kene monitor ye.

4y ago

Tulah. Nurse tak galakkan minum susu yg berperisa juga katanya risau gula tinggi. Maknanya okay jelah ya kalau susu strawberry ke atau kurma? Tp coklat kena elakkan kan?

Saya baru lps melahirkan. Time preg mmg x minum susu ibu mgndung pun. Tak beli lgsg. Paling dlm sebulan beli HL tu ja, tu pun 3 kali dlm sebulan. Cuma saya gnti makan pill calcium utk gnti susu. Alhamdullilah bersalin anak pun sihat .

4y ago

Alhamdulillah bestnya dah bersalin ya. Selamat berpantang sis. Thanks tau bagi info.

Saya awal2 minum, masuk 8mnggu, xblh masuk dh, makan pun nak wekkk 😅 susu mmg xsentuh lngsung. Tapi sy suka mkn cheese, yogurt & buah2... Ok la kan? Janji real food dan berkhasiat jugak. 😅😅

4y ago

Hahaha 3 buat masa ni 😅😅

Sama!! Tp sy tak blh minum susu putih je so sy minum susu kurma atau yogurt. Tak pun fresh milk tu blend dgn buah, gula sy gantikan dgn kurma. Asalkan hilang rasa susu tu sy blh minum.

4y ago

Ooo. Okay2 thanks for suggestion sis. 😍

Sy 1x ja minum susu. Lps tu muntah trok. Da bgtau doc. Doc sruh mkn bnyk muah. Da vitamin c. Sblm prgnt LG sy xble minum susu. So msa prgnt masi xdpt minum. Mkn ja vitamin yg d beri doc sis

4y ago

Ooo. Okay2

Sy lalu je minum susu. Ok jee tak rasa nak muntah pun. Tapi masalahnya bila sy minum susu, sy akan cirit birit. Knp ya ?? 😑 Bila tak minum, takde pulak cirit birit. 😑 #15weeks

4y ago

saya minum anmum jugak. baru smalam try. cirit jugak

Saya mmg xlalu la mnum susu.. saya makan pil kalsium je.. beli kt farmasi boleh.. kalau saya amik set prenatal shaklee tu dlm tu ada pil kalsium dah..

4y ago

Ooo. Makan pil kalsium jelah ya. Okay2 thanks sis

Saya x boleh nak minum susu ibu mengandung..loya sgt2..saya hanya makan vitamin yg kk bagi dgn makan buah2 shj..kadang2 minum susu farm fresh..tu jelah..

4y ago

Ok je alhamdulillah..jgn x makan apa yg kk bagi..dan amalkan makan buah2 dan sayur

saya ni mmg x ske mnm susu..dr kecik smp ke besar..tp sbb ms tgh prgnt ank 1st..x sedap tu ketpi..mnm je utk kandungan hehehe

4y ago

heheh...xpe..slow slow..insyallah blh.