Bersama suami ketika alahan teruk

Salam mommies. saya preggy 12weeks dah. Saya nak tnya untuk mommy2 yang ada alah teruk mcm mual kan. Yg sejenis tak boleh ada movement badan dia kalau tak rasa mual la etc. mommy bersama tak dgn suami ya? Paksa diri dan tahan jugak ke? Saya dah 6mggu tak bersama suami sbb alah teruk mcm org nazak, asek kena relax, kena baring, takleh kipas/aircond kuat sgt la nnt cpt berangin badan. Tp rasa kesian dgn suami. Suami fhm je dia pun tak mntk tp kesian la dgn dia. Ada tips tak ya? #advice #firs1stimemom #preggy

21 Balas

utama kan kesihatan dulu jgn asyik fikir nak bersama je mmg tugas suami tu kena faham waktu yg isteri okay untuk bersama . Isteri pon dh tahu alahan bawak2 laa berehat dlm otak xperlu sgt fikir hal2 bersama dh sehat nanti nak bersama 24jam pon xde masalah tkut dah sehat xde mood plk nk bersama . Ni baru pregnant dh risau xbersama nanti nk kena pantang lama lagi mcm mana tu nak tahan 😌 klau dh suami faham jaga kesihatan dulu

Saya dua2 anak alahan teruk. Tahap check in hospital masuk air. Alhamdulillah, suami paham. Dia pun tanak tgk kita muntah2. Tapi penahlah bersama lps alahan dah reda sikit,(5bulan ke atas) mmg lps tu muntah2. Tp sis, byk je cara lain kita boleh cuba. Mungkin boleh discuss dgn husband tu. Yg penting kesihatan diri kita. First,love yourself.

Aduhai. Jadi diri tenang lah puan. Fikir hal orang lain lagi buat puan alahan teruk. So, happy kan diri je.. Minta suami peluk pun happy. Suami OK, puan pula yg tak OK. . Be a happy mom ya.. Hadapi alahan dgn reda, sabar dan syukur. Nak jadi ibu ni, tenang2 je .

Kalau suami faham, takda masalah pun kat situ..Dia faham sis, sis ambik la masa untuk rehat tak payah fikir apa2 dulu sampai alahan takda baru boleh fikir balik pasal tu..jgan serabutkan otak sis😂patut bersyukur sbb dia faham sis alahan..

tkpyhla sis , kesian kt diri tu dulu . saya 9bln baru bg tu pon sbb nk beranak je bg ,bape kali je suami dpt hahaha lpstu dia puasa balik smpai abis pantang pon x sentuh jgk sbb tkut . so kesian diri dlu baru kesian kt orglain

same mcm sy badan berangin je.perut kembung asyik muntah..sampai xlalu mkn nasi. n sy mkn buah ii n mnum susu je😅..tido pom xblh kene kipas..brsma suami pom x sejak pregy. sbb alahan truk..alhmdulillah suami fhm .#pregy15 week

tak. sy brsama suami msa 28w+. tp x selalu. msa mual2 truk mmg sy x bole brsama suami,jgnkan brsama, hidu bau bdn dia pon nk muntah😂😂 .lagipn klw msih trimester 1 kndungn blum kuat, tkot nti brlaku kguguran .

rilek je sis baru 6 minggu tak bersama fokus dkt diri sendiri hilang mual dulu badan dh okay baru teruskan , suami pun faham je sis kan jadi enjoy je rehatkan badan dulu 😃

sy selama hamil Suami pula yg takut hahaha sbb kmi lama baru dpt zuriat bertahun2 ... So dah nak masuk 8 bulan pun Suami tak pernah lg sentuh ...ok jer 😁